Апелативната прокуратура в София проверява как е прекратено делото за златните кюлчета и пачки с евробанкноти в чекмеджето на нощното шкафче в спалнята на Бойко Борисов в правителствената резиденция в "Бояна". Това каза пред БТА главният прокурор Иван Гешев.

Постановлението на наблюдаващия прокурор от Софийската градска прокуратура за спиране на наказателното производство е от 10 май т.г., а факсимиле бе публикувано от сайта "Биволъ". От него обаче не стават ясни мотивите на обвинението. 

Серията от снимки бяха публикувани първо от сайта "Афера" в средата на юни 2020 г. Според анонимния автор, кадрите са от спалнята в резиденцията на тогавашния премиер Бойко Борисов - "Секвоя". На тях се виждат спящ човек, пари в чекмедже, запалки за пури и пистолети, както и кюлчета злато. Последва и скандалът с тъй наречената "Мата Хари" - тайнствената дама, която е заснела снимките.

По думите на Иван Гешев, този случай показа, че митът за всевластния главен прокурор е политическа атака и не отговаря на правната регламентация в страната.

Разбрах за прекратяването на това досъдебно производство, за съжаление, от публикация, която ми беше изпратена тази сутрин. Няма някаква законова регламентация, която да задължава аз да бъда уведомен. В този период, когато е прекратено досъдебното производство, главен прокурор е бил Борислав Сарафов, защото аз тогава бяха в САЩ, посочи още Гешев.

Той посочи, че застава зад всеки български прокурор, който стриктно спазва Конституцията и законите на страната.

Не съм запознат със случая и няма законово задължение да бъда запознат със случая, освен когато има запитвания по този случай от Европейския парламент. И това, което ми е известно служебно, е, че случаят е взет на специален надзор от Апелативна прокуратура София и от Върховна касационна прокуратура. През цялото време е бил на специален надзор и това, което разбрах днес, след като прочетох публикацията, е, че има указания от Върховна касационна прокуратура към Апелативна прокуратура в София да извърши служебна проверка на постановлението за прекратяване, коментира Гешев.

По думите му прокуратурата има изградена законова рамка как се поддържат на контрол постановления за отказ от образуване и постановление за прекратяване, освен когато не подлежат на съдебен контрол. И този начин е т. нар. инстанционен контрол, т.е. всяка по-горна прокуратура може да провери законосъобразността и дали съответните действия от проверката и досъдебното производство са пълни, каза още Иван Гешев

Това разрушава политическата опорка за всевластния, всевиждащия и всемогъщия главен прокурор, допълни той.

Гешев изключи каквото и да е нерегламентирано въздействие върху съответните наблюдаващи прокурори и каза, че има пълно доверие на всеки един български прокурор и магистрат. Той допълни, че е сигурен, че те се произнасят според доказателствата по делото и вътрешното си убеждение.

Това не изключва възможността да бъдат допуснати някакви грешки при осъществяване на т. нар. инстанционен контрол и служебен контрол, да се констатират някакви пропуски, каза още главният прокурор.

По повод гласуваните вчера текстове в Народното събрание, с които бяха направени промени в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт, Гешев заяви, че това не е механизъм за контрол, а са противоконституционни разпоредби.

Това е ясно за всеки български юрист, а не само юрист, ами и студент по право в 1-ви курс. Целта на този закон е само и единствено отстраняване на главния прокурор, т.е. на Иван Гешев, то няма други, посочи той и бе категоричен, че ще сезира Конституционния съд в момента, в който бъде обнародван законът.