Софийската градска прокуратура е прекратила разследването по случая с публикуваните преди 3 години снимки на златни кюлчета и пачки с евробанкноти в чекмеджето на нощното шкафче в спалнята на Бойко Борисов в правителствената резиденция в "Бояна".

Постановлението на наблюдаващия прокурор за спиране на наказателното производство е от 10 май т.г., а факсимиле бе публикувано от сайта "Биволъ". От него обаче не стават ясни мотивите на обвинението. 

Решението на обвинителя от СГП е взето в периода, когато главният прокурор Иван Гешев бе в командировка в САЩ и бе заместван от Борислав Сарафов.

Документът е изпратен и до Върховната касационна прокуратура, като решението за прекратяване би могло да бъде отменено от Софийската апелативна прокуратура. Наблюдаващият прокурор е постановил и "да бъдат върнати на началника на НСО (или оправомощен от него представител на службата) два броя нощни шкафчета, идентични (един и същ модел), и двете на цвят "слонова кост". 

Серията от снимки бяха публикувани първо от сайта "Афера" в средата на юни 2020 г. Според анонимния автор, кадрите са от спалнята в резиденцията на тогавашния премиер Бойко Борисов - "Секвоя". На тях се виждат спящ човек, пари в чекмедже, запалки за пури и пистолети, както и кюлчета злато. Последва и  скандалът с тъй наречената "Мата Хари" - тайнствената дама, която е заснела снимките. 

На 29 юли 2020 г. Софийската градска прокуратура се самосезира и образува досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 339а, ал. 1 от НК - използване без надлежно разрешение по закон на специално техническо средство, предназначено за негласно събиране на информация.

Самият Бойко Борисов отрече твърденията и до днес повтаря, че това е скалъпен компромат и той няма нито пачки, нито кюлчета. В края на ноември 2020 г. в интервю за престижния германски вестник "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг", тогавашният български премиер заяви: "Снимките от моята спалня са постановка и компромат, създадени като по учебник на КГБ. Олигархията ме атакува, защото България влезе в чакалнята за еврото и банковия съюз и те не могат да ползват банковата система на страната както преди". 

Месец по-късно от Софийската градска прокуратура съобщиха, че записите и снимките от премиерската спалня в Бояна са с лесно забележими допълнителни промени във времевите характеристики и имената им. Не е установена и снимащата жена, чието отражение се вижда във видеозаписа, както и да се направят категорични изводи за истинността на виждащите се в отворено чекмедже банкноти, както и дали правоъгълните жълти на цвят предмети в чекмеджето са златни.