"Между институциите се води война, но не по вина на прокуратурата, която прераства в лична вендета, дори репресии срещу роднини на магистрати" - това заяви главният прокурор Иван Гешев, след като откри конференция, посветена на специализираното правосъдие. Той не уточни кои роднини на магистрати са заплашвани.

"Различни служби ходят по павильоните и събират такса от хората, а това пък той го е заел от свои познати, които били обикновени хора. Възвръщат се неща, които сме забравили", каза още Гешев.

Той призна, че е допуснал грешки в работата си, без да посочи конкретни такива, а само, че са "кадрови грешки". Според него въпросът не е да грешиш, а да си правиш определени изводи от грешките и да се стремиш да ги поправяш. 

Междувременно форумът, организиран от прокуратурата, бе тема и в парламента. Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов призова Гешев да подаде оставка, "така и така е събрал хора, да позволи най-накрая обществото да реформира прокуратурата". А според Костадин Костадинов от "Възраждане" проблемът е в модела и попита "ако сега се махне Гешев и на негово място се сложи друг Гешев, с какво точно ще променим ситуацията". 

На което пред журналисти Гешев отвърна: "Това, че български политици искат оставката ми, означава, че прокуратурата работи много добре. Притеснително щеше да бъде, ако харесваха прокурорите; ако ни харесват, значи сме объркали професията. Нашата работа е да работим за правосъдието и българските граждани, а не за политиците. Това, че не ни харесват, означава че има разделение на властите". И повтори, че няма да подаде оставка.

"Задавам си въпроса защо да си подам оставката. Защото може би по уведомление на прокуратурата бяха замразени три милиарда и половина лева, което е повече от милиард и половина евро. Може би защото беше внесен обвинителен акт за шпионска група, която някои нарекоха квартална, но единият е ръководител на класифицирана информация в Народното събрание, а другите двама са действащи разузнавачи. Може би защото бяха внесени в обвинение срещу хора, които българските граждани смятаха за недосегаеми", избори Гешев предполагаемите причини за исканата му оставка.

Както на конференцията, така и извън нея той съобщи, че ще отправи питане до Конституционния съд какви точно са неговите правомощия, като причината са "непрекъснатите критики, че оказва влияние върху мнението на всеки един от подчинените му прокурори".

"Правомощията на главния прокурор са доста по-ограничени в сравнение с тези, на който и да е главен прокурор в Европейския съюз, заяви Иван Гешев. Въобще не може да става въпрос за контрол върху конкретни дела, въздействие върху вътрешното убеждение на магистрати или върху изхода по досъдебни производства. До това заключение достигнаха и колегите ни, изготвили независимия анализ на структурния и функционален модел на прокуратурата с помощта на Службата за подкрепа на структурните реформи към Европейската комисия", коментира Гешев.

Той добави и, че не е вярно, че Европа иска от България смяна на главния прокурор във връзка с одобряването на Плана за възстановяване. 

Какви реформи според Гешев са нужни?

Реформи в наказателното правосъдие са необходими, е разбирането на прокуратурата, посочи Иван Гешев по-рано на форума, като акцентира, че над 96 процента са осъдителните присъди от всички дела през последните години. Той добави, че е необходимо изпълнение на решенията на ЕСПЧ, препоръките на Съвета на Европа, Венецианската комисия и ЕК, но "това не трябва да бъде използвано с конюнктурни цели за решаването на краткосрочни политически задачи, а да бъде в резултат на задълбочен и обективен анализ".

Гешев добави, че е необходима реформа в правоохранителната система. "Реформата трябва да обхване всички аспекти на борбата с престъпността", обясни той и даде пример, като посочи, че има пряка служебна зависимост на разследващите органи от ръководството на МВР, включително възможност за дисциплинарни наказания спрямо тях, както и липса на случайно разпределение на делата, даваща възможност за намеса в разследването. Главният прокурор добави, че липсват резултати от оперативно-издирвателната дейност, като обясни, че прокуратурата не разкрива престъпления, а повдига обвинения. 

Главният прокурор посочи, че би могло да се обмисли възможността за съдебен контрол върху част от отказите за образуване на досъдебно производство, при съобразяване дали това е възможно без изменение на чл. 127 на Конституцията. 

Според Иван Гешев проблем в работата на съдебната система е остарелият и формалистичен Наказателен кодекс, както и завишените стандарти за доказване. Друг проблем, който очертава прокуратурата, са "системните опити за засягане на независимостта на съдебната система, съчетано с непрекъснати законодателни експерименти". 

Иван Гешев акцентира още на важността от запазването на специализираното правосъдие, чиито резултати са признати в международен план и от прокуратури в ЕС. Той отхвърли и тезата, че главният прокурор е всемогъщ и недосегаем.