Бившата прайм министърка на Северна Ирландия и доскорошен лидер на ултраконсервативната Демократична юнионистка партия (ДЮП) Арлийн Фостър получи днес обезщетение от 125 000 лири (145 000 евро), след като спечели дело срещу популярен лекар, обвинил я в Туитър, че изневерява на съпруга си.

Огласявайки решението на съда в Белфаст, съдията заяви, че през декември 2019 г. Крисчън Джесън, превърнал се в медийна звезда след участия в британски риалити предавания, е направил "крайно опозоряващи" изказвания по адрес на Фостър в социалната мрежа.

"Да твърдиш, че жена, омъжена от 25 години и половина, майка на три деца и ревностна християнка, е прелюбодейка, лицемерка и хомофоб е изключително груба клевета".

Съдията разкритикува медика, че е запазил обидния пост две седмици в акаунта си в Туитър, в който има 311 000 последователи.

Магистратът отбеляза, че извършеното от Джесън е причинило обида, унижение, неудобство и болка на бившата ръководителка на северноирландското правителство.

Постът в Туитър е бил публикуван в момент, когато се водеха деликатни преговори за възстановяване на регионалното правителство (приключили през януари 2020 г.) и клеветата е имала тежко емоционално отражение върху Фостър, каза той.

Съдията подчерта, че Крисчън Джесън не е публикувал каквото и да било извинение, нито се е отрекъл от думите си.

Петдесетгодишната Фостър обяви миналия месец, че в края на март се оттегля от ръководния пост в партията, а от края на юни и като водач на правителството. Тя беше изправен пред бунт в ДЮП заради последиците от Брекзита за британската провинция.