Прокуратурата е внесла в съда обвинителен акт за длъжностно престъпление срещу бившия зам.-кмет на София Евгени Крусев, съобщи зам.-главният прокурор Иван Гешев на брифинг в Съдебната палата.

Обвинението на Крусев е заради начина, по който са подменени виброизолационите подложки на трамвайните релси на централната столична ул. "Граф Игнатиев".

Случаят с бившия зам.-кмет по транспорта е от края на миналата година. Тогава прокуратурата обясни, че първоначално за ремонта на трамвайното трасе се явили 4 фирми, сред които GP груп и ПСТ груп. Изискването било подложките да тежат 5 кг на квадратен метър. Офертата на ПСТ била с тежест 15,6 кг на квадратен метър, а тази на GP груп отговаряла на изискванията. Така била избрана офертата на GP груп.

Впоследствие обаче шефът на електротранспорта Асен Тасев обяснил, че макар подложката на ПСТ да е по-тежка, е по-качествена. Последвало заседание, с което все пак работата била възложена на ПСТ.

Грешката на Крусев, според прокуратурата, била, че променил договора с GP груп, което пък довело до промяна на инвестиционния проект без да е спазен законът.