39-годишната Исения Асенова е жената, задържана и обвинена заедно с още четирима сирийци за финансиране на терористи по системата "хавала".

Петимата бяха арестувани в петък при мащабна спецоперация на ДАНС, ГДБОП и прокуратурата в няколко града в страната. Вчера им бяха повдигнати обвинения за финансиране на тероризъм и участие в организирана престъпна група, а шестият участник в групата бе обявен за международно издирване.

От профила на Исения във Фейсбук се вижда, че е свързана с мъже от Близкия изток. Лидерът на групата е 60-годишният Мустафа Алибрахим. Той е сирийски гражданин, но от години живее в столичния кв. "Зона Б-5". Останалите обвиняеми са Абдалхай Халум, Атеф Хсара и Сулейман Али.

Те бяха докарани в Специализирания наказателен съд, който гледа мерките им за неотклонение. Магистратите обаче решиха това да стане при закрити врата.

"Едното обвинение е за финансиране на тероризъм, второто е за членуване в група, поставила си за цел извършване на престъпления по чл. 108а от НК, което засяга тероризъм. По две обвинения, всяко едно от които по смисъла на законодателството ни, е тежко умишлено. За първото законодателят е предвидил наказание от 3 до 12 години, а за второто - до 12 години лишаване от свобода", посочи пред журналисти наблюдаващият производството прокурор Евгения Станкова.

Досъдебното производство продължава своя ход, тепърва имаме да назначим доста експертизи на иззетите веществени доказателства. Иззети са множество документи, парични суми, компютри, мобилни телефони, на които предстои да се назначат съответните експертизи и да допълнят общата картина, която към момента вече е направена. Към настоящия момент се преценява в международен аспект какви действия трябва да бъдат предприети, допълни тя.

По думите на прокурор Станкова, числеността на групата е била различна в различни моменти, в но периода, фиксиран в обвиненията, които са повдигнати, числеността е тази за лицата, за които е предявено обвинението - шестима души.

На въпрос за ролята на задържаната българка, прокурорът каза, че всеки има своята роля като част от групата, извършва различни действия, подпомага дейността на групата в различни форми. Тепърва ще бъде конкретизирано кой какво е извършил, тъй като предстои подробен анализ на събраните доказателства и преценка. Според събраните доказателства един обвиняемите има ръководна функция.

Финансирането на тези терористични организации е извършвано по два начина - с небанкови парични преводи на суми в особено големи размери, и чрез купуване на автомобили и прекарването им през граница и предоставянето им на територията на Сирия, обясни още Евгения Станкова.

На територията на София в петъчния ден са били претърсени две обменни бюра.

Тепърва ще има работа по случая, този едногодишен труд, който предшества делото, тепърва ще продължава в изясняване на цялостната картина, посочи още тя.

Гледането на мярката днес не започна веднага, съдията даде 40 минути на адвокати на един от обвиняемите да се запознаят с материалите.

След това заседанието продължи, а спецмагистратите решиха, че петимата обвиняеми ще останат за постоянно в ареста.

Определението на съда не е окончателно и може да се обжалва пред Апелативния специализиран съд.