Соченият за лидер на организираната престъпна група, финансирала терористична дейност, се казва Мустафа и живее в София. Той е на 60 години, сирийски гражданин, има семейство и две деца.

Някои от съседите в сградата, където живее, не са го виждали отдавна. Според списъците на етажната собственост Мустафа дължи пари за нуждите на кооперацията.

"Аз доколкото знам, той има жена и две деца, които живеят в Швеция. Това е по негова информация, тоест по информация на жена му", разказа съседка от сградата пред bTV.

Други съседи не са виждали обвиняемия повече от година, а по вратата на апартамента му има следи от влизане от спецслужбите, дори и счупен патрон.

Близо до Мустафа живее и основната му помощничка, а именно българката, която намирала клиенти за поръчки по схемата "хавала".

По-рано беше съобщено, че 6-ма души са с повдигнати обвинения за финансиране на тероризъм и участие в организирана престъпна група, след като ден по-рано в няколко града беше проведена мащабна операция и бяха задържани 43-ма души, повечето чужди граждани.

Сред тях е и българката, която според обвинението е помагала за превода на парите, а задочно обвинение има и за един мъж от престъпната група, който е обявен за международно издирване.

Групата е действала на територията на България от 2016 г. Според разследващите през последните три години задържаните са превели към международни терористични организации не по-малко от 25 милиона евро. Другата дейност на групата била да купува автомобили, които били прекарвани през Турция до сирийската граница.

Установено е, че са прехвърлили поне 100 автомобила. Паричните трансфери са ставали по метода ,"хавала", гарантиращ анонимност и липса на следи от каквито и да било документи.

Засега не е ясен броят на международните терористични организации, за които са били предназначени парите. Ясно е обаче, че нито едно от обвинените лица няма криминална регистрация, казаха още от прокуратурата.

Утре прокуратурата ще поиска от съда вземане на най-тежките мерки за неотклонение на задържаните.

"Системата "хавала" е предпочитана, защото посредниците взимат едни лихвени проценти, които са много по-малки отколкото на официалните банки", коментира пред БНТ проф. Владимир Чуков, арабист.

Системата разчита основно на мрежа от посредници. Доверието е това, което задвижва подобен тип сделки. Поръчките се осъществяват чрез устни договорки по телефона или онлайн. Парите се предават лично между посредниците докато стигнат до крайния получател. Не винаги става въпрос само за пари - понякога сделките са за имоти, скъпи вещи или пък услуги.

"Тази мрежа може да бъде разбита на ен на брой посредници, като между купувача и продавача се дава само един шифър. Този шифър трябва да бъде предаден от последния посредник на купувача. От там вече става деблокирането", казва проф. Чуков.

Подобни парични преводи са използвани в Афганистан при продажбата на опиум, както и от Ислямска държава при продажбата на нефт.

"Счита се, че някъде над 50 финансово-брокерски къщи съществуват на Ислямска държава, като финансово-брокерски са в кавички. Това не са банки, в които да има платежни нареждания. Всичко това беше точно по тази система", каза още проф. Чуков.

От прокуратурата заявиха, че ще поискат утре от съда задържаните да останат за постоянно в ареста.