Албанският парламент одобри днес новото правителство, което е доминирано от жени и има за цел да върне страната към икономически растеж, фокусирайки се върху туризма и земеделието, инфраструктурата и енергетиката, предаде Асошиейтед прес.

След продължили 20 часа дебати, 140-местният парламент гласува със 77 гласа "за" и 53 "против" новия кабинет на премиера Еди Рама и програмата на правителството.

Лявата Социалистическа партия си осигури рекорден трети мандат на парламентарните избори на 25 април със 74 места в парламента. Главната опозиционна дясноцентристка Демократическа партия спечели 59 места.

57-годишният Рама се похвали в речта си, че това ново правителство ще влезе в историята като кабинетът с най-голям брой жени - 12 в 17-членното правителство, което ще изкачи Албания на върха на световните листи по отношение на процента жени, заемащи постове в правителството.

Главните предизвикателства пред правителството ще бъдат завършването на възстановителния процес след земетресението през 2019 година и справянето с пандемията и нейното влияние върху икономиката, както и борбата с корупцията и трафика на наркотици, увеличаване на растежа до най-малкото 4 процента годишно, увеличаване на заплатите и намаляване на безработицата. Рама иска да направи Албания до 2030 година "абсолютен шампион на туризма на Балканите".

Албания, която има население от 2,8 милиона души, е членка на НАТО от 2009 година и се надява за започне присъединителни преговори с ЕС по-късно тази година.