Швейцарските кантони Женева и Во поставиха 2000 души, повечето от които деца, под карантина след установяване на два случая на новия вариант на коронавируса Омикрон в международно училище, предаде Ройтерс.

Женева - където има много дипломати и където се намира централата на Световната здравна организация (СЗО), която миналата седмица определи варианта Омикрон като "предизвикващ безпокойство", по-рано потвърди един случай на новия щам при човек, завърнал се от Южна Африка, и още един предполагаем случай, свързан с първия.

"След два потвърдени тази седмица случая на варианта Омикрон, свързани с лица, посещаващи кампуса на Международното училище в Женева, кантоналните медицински служби на кантоните Во и Женева съвместно взеха решение да карантинират всички ученици и персонала на кампуса за 10 дни", съобщиха снощи здравните власти в Женева.

Швейцария регистрира няколко случая на новия вариант Омикрон, разпространили се в пет кантона, и наложи забрана за пътувания от региона на Южна Африка и изискване за карантина за пътници, пристигащи от 23 държави, включително Япония, Великобритания и Канада.

Властите съобщиха, че 1600 от карантинираните в кантоните Во и Женева, са деца. Наред с учениците, техните родители и братя и сестри също ще трябва да си направят тест за новия вариант на коронавируса.