Преговорите са под заплаха преди да са започнали. Едва пристигнала снощи в Швейцария след няколко дни колебание дали да приеме, опозиционната делегация предупреди, че ще напусне преговорите, ако режимът продължи своите престъпления, съобщава Франс прес, цитирана от БТА.

"Ние няма да влезем на преговорите без гаранции за вдигане на блокадите и спиране на ударите срещу цивилни", заяви Раид Наасан Ага, говорител на Върховния комитет за преговорите при пристигането на делегацията.

Той спомена също като условие освобождаването на затворниците, за които опозицията започна да съставя списък.

Емисарят на ООН за Сирия Стафан де Мистура ще бъде посредникът в непреките преговори и ще разговаря с делегацията от Дамаск и с представителите на опозицията, сновейки между тях.

Той се надява чрез започващия днес преговорен процес да се достигне след шест месеца до съгласуване на преходно правителство, което да организира избори в средата на 2017 г.

Представителят на пристигналата в Швейцария опозиционна делегация Салем ал Муслад, от друга страна, направи доста оптимистично изявление: "Готови сме да водим преговори. Пристигнахме тук, за да може процесът да завърши с успех".

Той допълни, че делегацията на опозицията е готова също при "положително развитие" на преговорите в Женева да се срещне с делегацията на правителството.

Преговорите в швейцарския град започнаха в петък със среща между Мистура и сирийската правителствена делегация.