За пръв път кардинал застава днес на подсъдимата скамейка във Ватикана заедно с още девет души по дело за купен неизгодно с църковни пари луксозен имот в Лондон, предаде ДПА.

Съдът на Ватикана разследва ролята на 73-годишния кардинал Джовани Анджело Бечу и други обвиняеми в инвестиционен скандал, свързан с използването на средства на Римокатолическата църква за покупката на луксозен имот в елитния лондонски квартал "Челси".

Твърди се, че за покупката, комисиони и самата сделка са платени няколкостотин милиона евро.

Наред с Бечу пред съда са изправени бивши служители на Ватикана, включително финансови мениджъри и съветник по сигурността. Повдигнати са им обвинения за злоупотреба със служебно положение, пране на пари, измами и финансови злоупотреби.

Този съдебен процес е един от най-големите досега във Ватикана, делото съдържа стотици страници.

Кардинал Джовани Анджело Бечу говори пред медиите в Рим на 25 септевмеи 2020 г.

Снимка: AP/БТА

Бечу, който бе заместник в Държавния секретариат на Ватикана, е първият кардинал, изправен на съд от Светия престол. Държавният секретариат, който е главният административен орган на Ватикана, е конституиран в процеса като колективен ищец.

Бечу оправда инвестицията и каза, че никога не е действал, воден от собствената си изгода. В коментар по-рано този месец кардиналът отхвърли обвиненията в корупция и каза, че е жертва на заговор за очернянето му.

Няколко органа на Ватикана и Италия разследват случая от юли 2019 г. В хода на процеса разследването обхвана Обединените арабски емирства (ОАЕ), Великобритания, остров Джърси, Люксембург, Словения и Швейцария.

Според Светия престол съдебният процес е свързан с реформите за повече прозрачност във финансовите дела на Ватикана, предприети от папа Франциск.