Стара въглищна електроцентрала във Великобритания беше зрелищно взривена с контролирана експлозия.

От компанията DSM Demolition разпространиха кадри, на които от различни ъгли се вижда взриването на стара електроцентрала в Йоркшир, Великобритания.

По информация от компанията подготовката на взривяването на четирите 90-метрови кули е продължила цели 9 месеца.

Другите четири от централата са били разрушени още през август миналата година.

Мениджърът на проекта DSM Джеймс Финчам каза, че сега се работи по подготовката за по-нататъшно разрушаване на обекта през 2022 г. Земята е предназначена за проект за регенерация със смесено предназначение.

Електроцентралата беше знакова забележителност в Йоркшир цели 50 години.

През юли правителството на Великобритания съобщи, че забраната за производство на електроенергия от въглища (без използване на система за съхранение и улавяне на въглерод, CCS) ще започне да действа в страната от 1 октомври 2024 година.

"Въглищата бяха двигател на промишлената революция преди 200 години, но настъпи време за радикални действия, така че да бъде напълно елиминирано това мръсно гориво от енергийната ни система", кометира министърът на енергетиката и изменението на климата Ан-Мари Тревелян.

От 2020 г. досега са излезли от експлоатация редица въглищни електроцентрали. EDF обяви през месец март, че централата й West Burton A ще бъде затворена през септември 2022 г. Преди това бяха затворени двете останали въглищни електроцентрали на енергийната компания Drax - през март 2021 г. Година по-рано - през 2020 г. пък затвориха мощностите си SEE Fiddler"s Ferry), и RWE (Aberthaw B).

Електроцентралата на Uniper - Ratcliffe-on-Soar Power Station ще остане единствената въглищна електроцентрала във Великобритания от 2022 година.