Най-малко деветима души са загинали, а 11 се водят изчезнали във Филипините след преминаването на мощен тайфун, придружен от проливни дъждове, предизвикали наводнения и свличания, съобщи Франс прес.

Поройните дъждове се изсипаха вчера над цели региони на остров Лусон - най-населения от архипелага на Филипините, преди тропическата буря Компасу да се насочи към Южнокитайско море. Четирима души са загинали при свличания на земни маси в планинската провинция Бенгет, а един човек се е удавил в крайбрежната провинция Кагаян, съобщи националната агенция за управление на бедствия. Седем души се водят изчезнали на остров Лусон.

След тайфуна на Филипините

Снимка: AP/БТА

Единадесет общини бяха наводнени, но тази сутрин нещата се успокоиха, каза за АФП отговарящият за комуникациите в Кагаян Рогелио Сендинг. Основните пътни артерии и пристанища още са наводнени, но днес водата е започнала да се оттича, каза той.

След тайфуна на Филипините

Снимка: AP/БТА

Тропическата буря предизвика внезапно наводнение в село в провинция Палаван, на друг остров в югозападната част на архипелага. Там са загинали четири души, а четири са изчезнали. Между 7 и 8 общини още са наводнени.

Сега Хонг Конг се готви за тропическата буря Компасу.

Хонг Конг в очакване на тайфуна, търговци взимат мерки в защита на витрините си

Снимка: AP/БТА

Тропическата буря Компасу вече се насочи към Хонг Конг

Снимка: AP/БТА

В очакване на тайфуна в Хонг Конг

Снимка: AP/БТА

Всяка година около 20 бури и тайфуни поразяват Филипините, опустошават реколтата и инфраструктурата и са причина милиони хора да живеят в бедност, отбелязва АФП. Затоплянето на атмосферата задържа повече вода в нея и промените в климата може да доведат до изключително интензивни валежи и наводнения.