Всички ресторанти, барове и пъбове в Англия ще затварят по-рано, в рамките на нови мерки за борба с коронавируса, съобщиха световните агенции.

В декларация в парламента днес вечерта британският премиер Борис Джонсън "ще потвърди, че от четвъртък ресторантите, баровете и пъбовете в Англия ще трябва да затварят в 22.00 часа", обяви снощи Даунинг стрийт в комюнике, цитирано от Франс прес.

"Никой не подценява предизвикателствата, които новите мерки ще отправят към много граждани и компании. Ние знаем, че това няма да бъде лесно, но ние трябва да предприемем допълнителни действия, за да контролираме разпространението на вируса и да защитим Националната здравна служба", ще заяви британският премиер.

Броят на заразените с коронавируса във Великобритания се удвоява на всеки седем дни, и ако този темп се запази, в средата на октомври ще има по около 50 000 нови случая на ден, заяви вчера брифинг главният научен съветник на правителството Патрик Валънс, предаде Ройтерс.

Очаква се тази вечер Джонсън да посъветва също така хората да работят дистанционно, ако могат, допълва Ройтерс.

"Ще подчертаем, че ако хората имат възможност да работят от дома си, то ние ще ги насърчим да го правят", каза днес представителят на британския кабинет Майкъл Гоув пред телевизия Скай.

Пред Би Би Си пък Гоув заяви, че училищата трябва да останат отворени, както и работните места, на които персоналът трябва да присъства лично, но всичко това трябва да става при начин, който гарантира, че коронавирусната зараза няма да се разпространява.