Американски военен кораб произведе предупредителни изстрели, след като три военноморски съда на иранския Корпус на гвардейците на Ислямската революция (КГИР) се доближиха до него и друг патрулен кораб на САЩ в Персийския залив, съобщи американската армия, цитирана от Ройтерс.

Подобни инциденти са се случвали понякога през изминалите пет години, макар че през последната година имаше известно затишие.

"Екипажите на американските кораби издадоха многократни предупреждения по радиовръзка и високоговорител, но съдовете на КГИР продължиха маневрите си в непосредствена близост", се посочва в изявление на американската армия.

"Тогава екипажът на кораба "Файърболт" произведе предупредителни изстрели и съдовете на КГИР се отдалечиха на безопасно разстояние от американските кораби" се допълва в изявлението.

Подобен инцидент във водите на Персийския залив се случи и в понеделник, отбелязва Ройтерс.

Американският флот публикува снимки и от 2 април на кораб на иранската революционна гвардия, който се опитва да пресече пътя на плавателния съд на бреговата охрана на САЩ USCGC Monomoy в Персийския залив.

Снимка: U.S. Navy via AP/БТА

Междувременно Иран заяви, че иска освобождаването на всички ирански затворници, намиращи се в САЩ, предаде Асошиейтед прес.

Агенцията отбелязва, че искането е отправено, докато във Виена световните сили възобновяват преговорите, фокусирани върху връщането на Вашингтон в ядрената сделка с Иран.

Говорителят на кабинета Али Рабией намекна за възможна размяна на затворници между САЩ и Иран, като заяви, че "идеята за размяна на затворници винаги е била част от дневния ред". Той подчерта, че те трябва да бъдат освободени "от хуманни съображения", но не съобщи колко иранци са задържани в САЩ.

Според говорителя обаче техният брой е по-голям от този на американците в Иран. Той добави, че иранските съдебни власти също са изразили готовност за размяна на затворници.

Това е второто иранско изявление за възможна размяна на затворници от по-малко от две седмици, отбелязва АП. Миналата седмица говорител на външното министерство направи изявления, показващи, че Техеран се надява по време на преговорите във Виена да бъде извършена размяна на затворници.

Подобна размяна имаше и по време на сключването на споразумението през 2015 г.

Руското външно министерство засега отказва да коментира забележките на иранския външен министър Мохамад Джавад Зариф, че Русия се опитва да провали споразумението. Той заяви това в седемчасово интервю с център за анализи, информация от което изтече в медиите през уикенда.

Руският представител на преговорите във Виена Михаил Улянов, който изглеждаше сред най-оптимистично настроените за възможността Техеран и Вашингтон да се споразумеят за връщане към споразумението от 2015 г., също не спомена обвиненията преди срещите.

САЩ не са на масата за преговори, защото през 2018 г. се изтеглиха едностранно от сделката. Тогавашният президент Доналд Тръмп възстанови и засили наложените на Иран санкции в опит да принуди Техеран да сключи нов договор, като направи повече отстъпки, припомня АП.

Поредният кръг от преговорите във Виена започна днес в 13 ч. по Гринуич (16 ч. българско време). Страните по ядреното споразумение се договориха да ускорят връщането на САЩ и Иран към спазването на техните задължения по сделката, съобщи Ройтерс.

Дискусиите ще продължат утре.