Великобритания е на път да стане страната, дала най-много жертви на коронавирус в света. 

Според официалните данни на Националната статистическа служба на Обединеното кралство страната е регистрирала почти 60 000 повече смъртни случая в сравнение с други години от седмицата, която приключва на 20 март.

Анализ на смъртността от коронавирус в Англия прави "Файненшъл таймс", цитиран от АФП.

В него са включени данни от 19 държави, според които вирусът директно или индиректно е убил 891 души на 1 милион на Острова.

Според тези данни смъртността във Великобритания е по-висока от другите силно засегнати държави, включително САЩ.

Според официалната статистика до средата на май коронавирусът е отнел живота на повече от 46 000 на Острова. Статистиката на британското правителство е за 37 460 починали.

Най-силно засегнати бяха Англия, Италия, Испания, Белгия, като страната на Борис Джонсън стана известна с това, че въведе най-късно мерки, тъй като премиерът разчиташе на стаден имунитет.

Междувременно Южна Корея ще е сред първите страни, които връщат мерки заради новото разпространение на заразата. 

На страната се гледаше като на модел за справяне със заразата. Десетките нови случаи обаче притесниха властите. 

От петък отново са затворени музеите, парковете и галериите. От компаниите се иска отново да въведат по-гъвкави условия на работа (включително от домовете). Ограниченията са основно в столицата Сеул, където са повечето нови случаи. Жителите бяха посъветвани да избягват големи събирания. Мерките ще са в сила от утре до 14 юни.