Върховният съд на САЩ постанови, че сексуалните малцинства са защитени от механизмите за борба с дискриминациите на работното място, противно на позицията на правителството на президента Доналд Тръмп по този въпрос, предаде Франс прес.

"Днес трябва да решим дали един работодател може да уволни някого само защото служителят е хомосексуален или транссексуален, отговорът е ясен - законът го забранява", се казва в решението на ВС, подкрепено от шестима от деветимата съдии.

Федерален закон от 1964 г. забранява дискриминациите "по полов признак", но някои съдилища, както и администрацията на Тръмп, смятат, че това се отнася до разликата мъже/жени и не важи за сексуалните малцинства.

През 2015 г. Върховният съд на САЩ разреши еднополовите бракове, но защитниците на сексуалните малцинства се опасяваха, че двамата върховни съдии, които Доналд Тръмп номинира след избирането си за президент, ще направят съда по-консервативен.

Всъщност именно един от тези двама съдии, Нийл Горсъч, написа решението на мнозинството и се присъедини към четиримата прогресивни съдии и председателя на съда Джон Робъртс, отбелязва Франс прес.

Върховният съд на САЩ реши да не изслушва няколко дела, които оспорват доктрината за квалифицирания имунитет, която на практика защитава полицията от съдебни дела за тормоз и неправомерно поведение, предаде ДПА.

За изслушване на дело са нужни поне четири гласа в деветчленния съд.

ВС отказа също да гледа 10 дела за разширяване на правата за притежание и носене на огнестрелно оръжие, съобщи Ройтерс.