"След консултация с моите генерали и военни експерти ви уведомявам, че правителството на Съединените щати няма да приеме, нито да позволи транссексуални лица да служат в армията на САЩ под каквато и да е форма", обяви той в серия от туитове.

"Нашите въоръжени сили трябва да бъдат фокусирани върху това да постигат решителни и категорични победи и не може да бъдат натоварвани с огромните медицински разходи и смущения, свързани с транссексуалните в армията", мотивира се Тръмп.

Веднага след изказването му Американският съюз за граждански свободи написа в Туитър:

"Хилядите транссексуални военнослужещи на фронта заслужават нещо по-добро от върховния си главнокомандващ, @realDonaldTrump".

Пентагонът премахна миналата година, по времето на президента Барак Обама, забраната открити транссексуални хора да служат в армията. Приемането на транссексуални трябваше да започне тази година, но през юни министърът на отбраната Джим Матис одобри мярка, с която началото на този процес бе отложено с шест месеца, отбеляза Ройтерс, цитирана от БТА.

Миналата година бившият министър на отбраната Аштън Картър цитира проучване на мозъчния тръст РАНД, според което около 2500 военни на активна служба и 1500 резервисти са транссексуални.

През месец май редник Челси Манинг - най-известния американски транссексуален военнослужещ, осъден на 35 години затвор за издаване на тайни, беше освободена предсрочно. Информаторката на "Уикилийкс", изнесла класифицирани правителствени документи, излезе на свобода, след като като излежа 7 години от присъдата си. Останалата част беше опростена от Обама.