В руския град Владивосток бяха евакуирани 10 детски градини поради получени анонимни сигнали за опасност от взрив, предаде ТАСС, цитирайки пресслужбата на кметството.

"Съобщения за поставени взривни устройства постъпиха във всички детски градини на Комсомолск на Амур. Евакуирани са 15 000 деца и служители", казаха от администрацията на кметството. Децата ще бъдат настанени в сгради на съседни социални заведения, родителите са информирани за случващото се.

По-рано съобщения за заложени взривни устройства бяха получени и в 29 детски градини в град Хабаровск, където се евакуират над 5639 деца.

Пет детски градини бяха евакуирани и в град Благовешченск след съобщения, че са "минирани", предаде ТАСС. Органите на реда проверяват сградите.

Вълна от бомбени заплахи в Русия

От декември миналата година насам бяха получени няколко масови съобщения за заложени бомби в училища, университети и детски градини в Амурска област, Приморски и Хабаровски край и други региони в руския Далечен изток на няколко пъти бяха получавани масови съобщения за заложени бомби, които нарушиха работата на стотици учебни учреждения. Нито едно от предупрежденията не беше потвърдено, отбелязва ТАСС.

Лъжливи заплахи имаше и в други руски градове, но те връхлитат повече от два месеца и то с най-голяма сила - до хиляда атаки дневно - руската столица, всявайки смут в учреждения, училища и предприятия под безпомощния поглед на властите - а те общо взето мълчат, отбеляза наскоро Ромен Кола от Франс прес, цитиран от БТА. В Москва живеят и всеки ден пътуват из града към 16 милиона души.

"Вече престанахме да броим колко пъти става така", въздиша Юлия Олшанская, служителка от Москва. Тя споделя, че през декември училището на дъщеря й Мария било опразвано "понякога и повече от веднъж на ден".

Какво "атакуват"

При всяка тревога нещата се развиват еднакво: неоткриваеми податели разпращат имейли със заплахи за бомба по предприятия и учреждения, които според закона трябва да бъдат проверени или евакуирани. Само на 5 февруари "информиран" източник съобщи на Интерфакс за 1500 атакувани обекта в Москва: катедралата "Христос Спасител", трийсетина съдилища, 150 учебни заведения, 232 метростанции, петнайсетина здравни заведения, 75 басейна и близо 50 търговски центъра, съдебни зали.

Няма оценки за цената на тези операции, но ако съдим по мащаба на явлението, щетите не са малки. Според висши руски служители друга вълна от фалшиви бомбени сигнали през 2017 г. е причинила загуби за милиони евро.

Властите мълчат, социалните медии не

Не бе представена някаква следа или мотив, не бяха споменати никакви заподозрени. И хората не чуха нито предупреждение, нито успокоителни думи въпреки очевидните смущения в работата на държавните власти, изтъква Ромен Кола. Едва в края на януари Федералната служба за сигурност и телекомуникационният контрольор Роскомнадзор съобщиха в лаконични комюникета, че блокират два сайта за криптирана електронна поща, базирани в чужбина и използвани за разпращане на лъжливи заплахи.

Човек научава малко повече от социалните мрежи и няколко независими медии, тръгнали например по следите на един мистериозен шантаж с биткойни - прочутата виртуална валута.

Пресслужбата на съдебната система в Санкт Петербург публикува текста на фалшива заплаха, чиито изпращачи настоявали да получат 120 биткойна (1,07 милиона евро по сегашния курс) - сума, с която ги ощетил руският милиардер Константин Малофеев чрез платформата WEX, несъществуваща вече борса за криптовалути.

Олигархът ултраконсерватор, обект на европейски санкции и смятан за близък до проруските бунтовници в Украйна, отрече да е замесен в подобна кражба.

А големите телевизии в Русия не споменават за евакуациите. Експерти виждат в това знак, че властите са стъписани.

"Ако за това се говореше по федералните телевизии, недоверието към властта би се засилило още повече", коментира Валерий Ширяев, бивш служител на КГБ, днес военен експерт на в. "Новая газета".

"Защото тази история показва, че държавата е съвсем безсилна", добавя той.

Руската агенция за контрол над телекомуникациите сама признава, че блокирането на криптирани послания има ограничен ефект, тъй като стига да смениш услугата или да използваш Ви Пи Ен (от Virtual Private Network, "Виртуална Частна Мрежа" - б.р.), за да го заобиколиш.

Днес технологиите може би са толкова сложни и дават такива инструменти на престъпниците, че и най-модерните служби за сигурност няма как да ги спрат", разсъждава Валерий Ширяев, цитиран от Франс прес. И допълва: "В момента това е оръжие, използвано само срещу Русия. Но нека не забравяме, че то може да удари когото и да било."