"Що се отнася до понятията "родител 1" и "родител 2"... Вече съм казвал, че докато аз съм президент, у нас ще има "мама" и "татко"," категоричен бе държавният глава на Русия.

В Москва днес се състоя среща на работната група, която подготвя предложенията за промени в руската конституция, с президента Владимир Путин, който е инициатор на промените, предаде Асошиейтед прес.

Освен вече известните и обсъждани в Думата предложения, свързани с даване на допълнителни правомощия на парламента и премиера при запазване на силна президентска власт, днес бяха направени и нови, вариращи от защитата на традиционните ценности до статута на Русия като ядрена сила.

Еднополовите бракове няма да бъдат узаконявани в Русия, ще се признава само съюзът между мъж и жена, каза президентът Владимир Путин на среща с работната група по промените в Конституцията, предават руските медии.

"Що се касае до понятията "родител 1" и "родител 2"... Вече съм казвал, че докато аз съм президент, у нас ще има "мама" и "татко". Така Путин отговори на зам.-председателя на партията "Единна Русия" Олга Баталина, която съобщи, че в работната група постъпват предложения в Конституцията да бъде записано, че семейство може да бъде само съюзът между мъж и жена (в момента такава норма присъства в руския Семеен кодекс).

"Днес самото понятие семейство се нуждае от защита. Преди 10 г. дори не би могло да ми хрумне, че на мястото на простите и ясни думи "мама" и "татко" могат да дойдат странните понятия "родител №1" и "родител №2", каза Баталина. Тя предложи още в Конституцията да бъде записана норма, според която правителството на Русия регулира въпросите по подкрепата, укрепването и защитата на семейството и традиционните семейни ценности.

Путин отговори, че по принцип е съгласен с предложението, но смята за необходимо то да бъде внимателно обмислено. В същото време той открои и разликата между понятията "семейство" и "брак".

"Казвате, че семейството е съюз на мъж и жена. А ако то е непълно, какво правим тогава? Трябва да се уточнят някои неща. Бракът е съюз между мъж и жена, със семейството нещата стоят малко по-другояче. Но идеята сама по себе си е правилна и трябва да бъде подкрепена. Трябва само да се обмисли с какви формулировки и къде да бъде записано", коментира още президентът.

Групата бе създадена по инициатива на Путин и в нея влизат юристи, активисти, политици, културни дейци и спортисти, които дискутират направените предложения паралелно с депутатите в Думата - долната камара на парламента. Президентът отново потвърди пред тях днес, че поправките в конституцията ще влязат в сила само ако бъдат одобрени от руските граждани с референдум.

Член на групата предложи в конституцията да бъде закрепен ядреният статут на Русия, чийто арсенал служи като инструмент за възпиране на агресия. Путин изрази съмнение дали това е удачно с аргумента, че макар ядрените оръжия да играят ключова роля в момента, в бъдеще други оръжия може да ги изместят като главен възпиращ фактор.

"Въпросът не е в това, че днес ние сме ядрена държава, а в това винаги да бъдем една крачка напред по всички най-нови оръжейни системи", посочи той, цитиран от ТАСС. Путин добави, че появата на хиперзвуково оръжие в Русия е обезсмислила огромните разходи на други страни за възпиране на Русия.

Путин нарече добра идея предложението в преамбюла на конституцията да бъде закрепен статутът на Русия като страна победителка във Втората световна война, като припомни, че нацистите са планирали напълно да унищожат жителите на Съветския съюз, и каза, че днешното поколение не бива да забравя това.