"Кой ще ни обърне внимание утре?", пита Людмила Латандер, която се бори за автономията на своя регион - Ненецкия автономен окръг, територия в покрайнините на Русия, населена от номадски племена, която се тревожи от икономическото развитие на Арктика.

"Боя се, че ако Ненецкият окръг бъде присъединен към друг регион, никой няма да се погрижи за нашия език или традиции и селцата ни в тундрата ще бъдат забравени", заяви 61-годишната Латандер, която е член на ненецката асоциация "Ясавей".

Разположеният на брега на Северния ледовит океан Ненецки автономен окръг през май беше разтърсен от вълна от протести срещу обявеното му сливане със съседната Архангелска област. Целта на промяната е по-добро справяне с логистичните предизвикателства и по-добро управление на добива на природни богатства в двете територии, пише Ромен Колас от Франс прес, цитиран от БТА.

Тази идея в крайна сметка отпадна, след като Ненецкият окръг, който по площ е колкото половин Германия, но има едва 44 000 жители, шумно оповести несъгласието си: на 1 юли той стана единственият район в Русия, който с 55 процента от гласовете отхвърли конституционните изменения, които засилват правомощията на Владимир Путин.

Това бе ясен сигнал преди избора на нов ръководител на окръга.

"Президентът да си остане на власт, ако иска, но никой да не посяга на автономията ни!", заяви 57-годишната местна активистка и пенсионирана висша чиновничка Виктория Боброва. "Ще продължим борбата на местните избори през септември", добави тя.

Шаманизъм и животински кожи

Ненеция е известна със суровия си климат и еленовъдите си номади в обширните пространства на Арктика. Те водят древен начин на живот с преносимите си традиционни жилища, шаманизъм и животински кожи.

Коренното население, както и част от руското мнозинство, се опасява, че тези специфични характеристики ще бъдат пожертвани на олтара на стратегическите приоритети на Кремъл: експлоатацията на суровини в Арктика и използването на северния морски търговски път, които се улесняват от предизвиканото от климатичните промени топене на ледниците.

Ненците са самоедски етнос, който съставлява около 18 процента от местното население. Те дават името на територията, която днес има собствен бюджет и значителни залежи от изкопаеми горива. Нещо, което гарантира автономията й.

За много жители предаването на управлението върху земите им на съседния регион може да застраши начина им на живот, като се започне от съкращаване на щедрите субсидии за отглеждане на северни елени.

"Тук, далеч от всичко, и без това се живее трудно. Не искаме жизненото ни равнище да спадне още повече", каза местният предприемач Татяна Антипина.

Затова седмици наред жителите организираха петиции, публични протести и кампании в социалните мрежи. Листовки бяха разпратени с кораби и хеликоптери дори до най-изолираните села.

Влак до Луната

Според Виктория Боброва гласуването с "не" на референдума на Путин е било начинът хората да са сигурни, че волята ни за автономия ще бъде чута.

Други се възползваха от вота, за да осъдят изоставянето на арктическите селца, като рибарското село Волонга на брега на Баренцово море с 35 жители. Тук 100 процента от 17-те избиратели отговориха с "не" на въпроса на референдума.

"Нищо не остана, няма работа, селото се разпада. Защо да гласуваме за новата конституция?", пита 62-годишният Михаил Хозяйнов, който е ловял сьомга.

За да се избегне подправяне на резултатите, наблюдатели са следили зорко преброяването на бюлетините. Това е натрупан опит преди изборите на 13 септември.

След референдума и.д. ръководител на Ненецкия автономен окръг Юрий Бездудни заяви, че темата за сливане с Архангелска област е затворена, но активистите остават нащрек. Има големи спорни проекти за развитие на Арктика, които остават актуални.

Местните власти също така подкрепят строежа на дълбоководно пристанище в Индига, в Ненецкия автономен окръг, който да е свързан с Архангелск с нова железопътна линия.

"Тази линия вероятно ще е трудна и скъпа за изграждане, защото минава през обширни блатисти райони. Това е все едно да пратим влак до Луната", каза Виктория Боброва.