Председателката на европейската комисия Урсула фон дер Лайен определи като "затрогващ момент на единство" началото на масовата ваксинация срещу COVID-19 в ЕС, предаде ДПА.

"Ваксината е предоставена едновременно до всички страни в ЕС. Хората ще започнат да получават ваксините в Атина, Рим, Хелзинки, София, който град си помислите", посочи Фон дер Лайен.

"Ваксинацията ще ни помогне постепенно да си върнем нормалния живот", допълни тя, призовавайки същевременно 450-те милиона жители на блока да продължат да спазват предпазните мерки, за да се предотврати по-нататъшното разпространение на вируса, допълва БТА.

Първите ваксини с препарата на "Пфайзер" и "Бионтех" са планирани за утре.

Фон Дер Лайен заяви, че очаква още ваксини да бъдат одобрени от регулаторните органи на ЕС и увери, че са осигурени достатъчно дози всички да бъдат ваксинирани през идните месеци.

Четири потвърдени случая на заразяване с британския нов вариант на COVID-19 са регистрирани в Мадрид - за пръв път в Испания. Това съобщиха днес местните власти, предаде Франс прес.

Става дума за хора, завърнали се наскоро от Великобритания или поддържали тесен контакт с пътували до тази страна.

Позитивни проби за новия вариант дали бащата, майката и сестрата на младеж, пристигнал миналата седмица в Мадрид със самолет. Очаква се PCR тестът на самия младеж.

Четвъртият заразен е мъж, пристигнал в Мадрид на 20 декември с друг полет.

"Пациентите не са тежко болни. Знаем, че този щам се предава по-лесно, но не предизвиква по-тежко протичане на заболяването. Няма основание за тревога", заяви на пресконференция Антонио Сапатеро, вторият човек в ръководството на регионалните здравни власти.

Още три подозрителни случая на COVID-19 в Испания се проучват в момента. Във вторник или сряда ще стане ясно дали хората също са заразени с британския мутирал вариант, добави Сапатеро.

От вторник Испания, както и ред други държави, не приема пристигащи от Обединеното кралство с изключение на испанци и постоянно пребиваващи в Испания чужденци.

Франция и Италия също съобщиха за случаи на заразяване с новия щам. СЗО информира за 9 случая в Дания и по един - в Нидерландия и Австралия, напомня АФП.