Световната организация публикува доклад, в който казва, че е възможно военни престъпления да са извършени и от двете страни в конфликта в Украйна, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

В документа се казва, че произволни екзекуции на цивилни и бомбардировки на сляпо по жилищни квартали са извършвани едновременно от проруските сепаратисти и от силите на Киев.

В доклада се отбелязва, че тези действия може да бъдат квалифицирани като военни престъпления.

Фактите, проучени от Върховния комисариат на ООН за правата на човека, са били извършени в периода януари 2014 г. - май 2016 г. в източната част на Украйна. Там войната отне живота на над 9 400 души за повече от две години.

Върховният комисариат докладва за екзекуции на военни от украинските въоръжени сили и на членове на въоръжени групировки, които са се предали, а също така за значителен брой предполагаеми произволни екзекуции и за убийството на цивилни, които не са участвали във военните действия между двата лагера.

Убийството на цивилни лица, на медицински или религиозен персонал или на всеки, който не участва активно във военни действия е признато като военно престъпление, се припомня в документа.

Докладът обвинява и двете враждуващи страни, че са обстрелвали жилищни зони с много неточни снаряди и ракети, чието използване в градски зони е било особено разрушително и смъртоносно.

Смъртта на много голям брой цивилни е предизвикана от обстрел на сляпо по жилищни зони, което е нарушаване на принципа на международното и хуманитарното право за разграничаване на военните от цивилните обекти.

Нападения, умишлено насочени срещу цивилното население и срещу хора, които не участват в конфликта, е военно престъпление, напомня докладът.