Председателят на Върховната Рада, парламентът на Украйна, Владимир Рибак е убеден, че споразумението за асоцииране на страната с Европейския съюз ще бъде подписано, заяви той на брифинг, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БГНЕС.

"Мисля, че след Нова година ще бъде договорена дата за подписването и споразумението ще бъде подписано", подчерта парламентарният лидер.

Той припомни, че в Брюксел се намира украинска правителствена комисия за съгласуване на въпроси, свързани с подписването на споразумението.

"Въпросът с подписването не е свален от дневен ред, споразумението ще бъде подписано", увери Рибак.

Според него в близко време ще бъдат проведени и тристранни преговори Украйна - ЕС - Русия, защото нито Русия, нито Евросъюзът са против.

Вратите на Европейския съюз остават отворени за Украйна, заяви днес в Киев германският външен министър Гидо Вестервеле, след като се срещна с представители на проевропейската опозиция, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Ние сме тук като европейци при европейци, каза Вестервеле и добави, че европейските предложения към Украйна остават в сила.

Той направи изявления за журналисти, преди да се отправи към Площада на независимостта, където хиляди украинци продължават да протестират срещу отказа на властите да подпишат споразумението за асоцииране с ЕС.

Трима бивши президенти на Украйна - Леонид Кравчук, Леонид Кучма и Виктор Юшченко - подкрепиха днес проевропейските протести.

"Изразяваме нашата солидарност с мирните действия на стотици хиляди млади украинци", пишат тримата президенти в отворено писмо.

Дълбоката политическа криза, която се разразява в Украйна, може да има сериозни последици за териториалната й цялост, за нейния суверенитет и независимост, предупреждават Юшченко, Кравчук и Кучма.