Украйна получи първата доставка от системи за противовъздушна отбрана със среден обсег Хоук (HAWK) от Испания, съобщи вчера украинският министър на отбраната Олексий Резников след среща с испанската си колега Маргарита Роблес в Одеса, предаде ДПА.

Предстои пристигането на още противовъздушна техника от Испания, а украински войници вече се обучават в средиземноморската страна как да боравят с него.

Противовъздушната система със среден обсег, която е американско производство, беше въведена на въоръжение в началото на 60-те години и оттогава многократно е била модернизирана.

В повечето страни от НАТО системите Хоук (HAWK Homing all the way killer/"Целенасочен убиец") вече са изведени от употреба.

Оръжейна доставка на Мадрид за Киев идва след като през последните дни в Испания бяха изпратени няколко писма бомби до лица, заявили подкрепата си за Киев. Според Испанското министерство на вътрешните работи шестте пратки са свързани с подкрепата, която Мадрид оказва на украинската страна.

Няколко украински посолства в Европа също получиха "кървави пратки", които съдържаха животински очи, съобщи инистерството на външните работи на Украйна. Става дума за мисиите в Унгария, Нидерландия, Полша, Хърватия и Италия. Такива пратки са адресирани и до украинските генерални консулства в Неапол, Краков и Бърно.

Преди седмица испански медии съобщиха, че Мадрид ще достави на Киев и гаубици "105/14", разработени поначало за нуждите на алпийските подразделения от армията на Италия. Това потвърди по-рано и министърът на отбраната на Испания Маргарита Роблес. Оръдията от този тип неведнъж са използвани в реални бойни условия - в конфликти на Арабския полуостров, виетнамската война и войната за Фолклендските острови, припомнят руски експерти.

Още оръжия и бойни самолети за Украйна

Държавници, експерти и производители на оръжия съобщиха тези дни за нови оръжейни доставки, които може да очаква скоро армията на Украйна, бореща се срещу агресията на Москва.

Лидерите на страните от НАТО се връщат към идеята да изпратят на Украйна модерни бойни самолети като съветските изтребители МиГ-29 и дори многофункционални американски Ф-16, отбеляза на 29 ноември в колонка за Блумбърг адмирал Джеймс Ставридис, бивш главнокомандващ силите на алианса в Европа.

Западът трябва да засили подпомагането на Киев, що се отнася до противовъздушната отбрана (ПВО). Украинският президент Володимир Зеленски естествено иска НАТО да създаде над страната безполетна зона и често приканва Запада да затвори небето на Украйна. Най-вероятно той ще получи израелски системи за ПВО "Железен купол", зенитни ракетни системи "Пейтриът" и може би тактически изтребители, прогнозира адмиралът от САЩ. За момента според него надмощие във въздуха имат руските Военнокосмически сили, натрупали боен опит в Сирия, отбелязва руската агенция Росбалт.

Междувременно компанията "Украински хеликоптери" предоставя на войските и полицията нова партида помощ от 13 джипа, включително "Мицубиши Ел 200", 750 бронежилетки и друга защитна екипировка, както и водолазно оборудване на стойност 38,66 милиона гривни. Досега помощта й възлиза общо на 93 милиона гривни, съобщи на 23 ноември украинската телевизия "ТСН".

Освен превоза на войници и боеприпаси, защитниците на Украйна монтират на тези коли едрокалибрени картечници. А водолазното оборудване дава на специалните сили възможност да разминират акватории, да вадят от водата потопена техника на врага и да подпомагат армията на Киев да форсира реки и различни водни препятствия.

Киев вече получава от Турция 230-милиметрови реактивни системи за залпов огън TRLG-230 - "оръжия, от които се нуждае Украйна", насочвани към целите си от турски дронове "Байрактар" с помощта на сателитни и лазерни средства, информира на 24 т. м. специализираният сайт Oryx.

Самоходната система TRLG-230 е най-новата разработка от този род с голяма далекобойност и повишена точност на стрелбата, коментира на другия ден руското издание "Военное обозрение".

Литва ще осигури на Украйна боеприпаси за крайно необходимите на фронта 155-милиметрови артилерийски системи, обеща министърът на отбраната Арвидас Анушаускас, цитиран на 22 ноември от украинския сайт "Вести".

 

Три дни преди това порталът помести и съобщение в Туитър на литовския журналист Андрюс Тапинас, според когото жителите на страната са събрали 250 хиляди долара за морски безпилотник, предназначен за Украйна и кръстен "Yes to peace" или "PEACE Да" - "Да" на мира". Това е вторият морски дрон, който ще бъде дарен от литовците на Киев след модела "PEACE Дец", а вече са натрупани и 40 000 евро за трети -"PEACE Дюк" ("Херцог на мира"). "Това ще е най-доброто трио от времената на Трите тенора", написал Тапинас, събирал по-рано средства за дрон "Байрактар" за Украйна.

Украинската компания "Укрспецсистемс" представи нов безпилотник "Шарк", конструиран от нея след началото на руското нашествие и предназначен да решава всички основни задачи с цел разузнаване, наблюдение и коригиране на огъня. Машината, снабдена с електрооптични сензори, може да навлезе на 60 километра в тила на противника и да следи войските му в течение на 2 часа, движейки се със скорост до 150 км/ч, информира "Вести" на 27 ноември.

Учени, аспиранти и студенти от Украйна разработиха уникална система "Трембита-сейсмо", която в реално време определя точните координати на руски танкове, оръдия и миномети, разположени далеч от украинските позиции, за да улесни контрабатарейната борба на силите на Киев и да прецизира стрелбата им, съобщи в неделя украинското издание "Факти".

Обсегът на комплекса е 20 км, дронове камикадзе се засичат от разстояние 10 км и се унищожават от дистанция 1,5 км, уточнява един от разработчиците - Андрий Олефир, но отказва да разкрие принципите, въз основа на които системата "слуша земята" и така следи придвижването на диверсанти, танкове, самоходни оръдия и бронирани коли на врага. Всеки военнослужещ може да овладее управлението на 4-килограмовия уред за 2-3 часа, уверява той. Предишни образци от серията "Трембита" са използвани от 2013 г. за охрана на украински летища от терористи, посочва "Факти".