Украинските власти съобщиха, че Русия е извършила нова вълна от въздушни удари с безпилотни летателни апарати и ракетен обстрел срещу Украйна през нощта, при които са загинали двама души в южната Херсонска област, предаде Ройтерс. В същото време Киев съобщава за продължаващ напредък на украинската контраофанзива и връщане на територии. В Международния съд в Хага пък бе възобновена правната битка на Украйна с Русия. 

Губернаторът на областта Олександър Прокудин съобщи, че 72-годишен мъж и жена са загинали при руската атака днес в региона, а други трима са пострадали, но не даде повече повече подробности, допълва БТА.

Прокудин заяви още, че четирима други са били ранени рано тази сутрин при нападение с безпилотен летателен апарат срещу град Берислав, като добави, че "окупаторите умишлено са атакували място, където има много хора и са хвърлили експлозиви в близост до местната автогара".

Ръководителят на администрацията в Одеска област Олег Кипер заяви, че в Измаилски район, където се намират част от украинските пристанища по поречието на река Дунав, използвани за износ на зърно, е бил нападнат с дрон, но не даде подробности за нанесени щети върху пристанищната или зърнената инфраструктура.

Той заяви, че при нападенията в региона са били унищожени 11 безпилотни летателни апарата и е било поразено неуточнено развлекателно съоръжение в малкото градче Вилково, където разразилият се пожар е бил бързо потушен.

Областният управител на Николаевска област Виталий Ким пък съобщи, че падащи отломки са причинили пожар в неизползвана сграда в община Снигуровка, който е бил незабавно овладян, а взривната вълна е повредила близките сгради. Той не даде повече подробности по случая.

Военновъздушните сили на Украйна съобщиха, че са прехванали 18 от 24-те руски безпилотни летателни апарата, а 17 крилати ракети са били свалени през нощта над Днепропетровска, Полтавска и Хмелницка област.

По думите на заместник-губернатора на Хмелницка област взривната вълна е повредила покривите и прозорците на няколко къщи, а отломки са паднали на територията на неуточнен производствен обект и са повредили железопътна линия.

Агенция Ройтерс уточнява, че не е успяла да провери чрез независим източник съобщенията. Русия все още не е коментирала нападенията, но заяви, че не извършва умишлени атаки срещу цивилна инфраструктура.

Около нощ полунощ пък украински медии, цитирайки източници от разузнаването, съобщиха, че в Севастопол са били чути експлозии, свързани с украинска военна операция, но назначените от Москва руски служители в Крим посочиха, че Украйна се стреми да си припише несъществуващи успехи, предаде Ройтерс.

Назначеният от Русия губернатор на Севастопол, Михаил Развожаев, написа в "Телеграм", че обстановката в най-големия град в Крим и база на руския Черноморски флот е спокойна. Губернаторът каза също, че не са нанесени щети при свалянето вчера от руската противовъздушна отбрана в района на три украински дрона.

"Ако сте видели дим в района на Южното пристанище, не се безпокойте. По информация на Черноморския флот се използват средства за аерозолна маскировка. Да, миризмата е неприятна, но това е абсолютно безопасно", отбеляза Развожаев.

"Нашите врагове днес ще се опитат с всички средства да представят това като своя "победа", допълни губернаторът в "Телеграм". "Планираната работа на Главното управление на разузнаването (ГУР) и на украинските военноморски сили продължава", написа украинското онлайн издание "Украинска Правда", цитирайки неназован източник от разузнаването.

Докъде стигна украинската контраофанзива?

По-рано Украйна съобщи и че войските ѝ са отвоювали още територии на източния фронт и са напреднали в южната част на страната в рамките на военната си контраофанзива срещу руските сили, предаде Ройтерс.

Заместник-министърката на отбраната Анна Маляр заяви, че през изминалата седмица силите на Киев са си върнали два квадратни километра земя около разрушения град Бахмут, който бе превзет от руските войски през май след месеци на ожесточени сражения.

Снимка: БТА/AП

Силите на Киев си върнаха и две села на южния фланг около града - Андреевка и Клишчеевка, уточни Маляр. Двете населени места се намират на по-голяма надморска височина и превземането им може да създаде предпоставки за възстановяване на контрола над ключовия град.

От началото на контраофанзивата силите на Киев са освободили около 51 кв. км. в района на Бахмут, заяви Маляр и добави, че на юг в Донецка област украинските войски продължават да удържат руското настъпление към градовете Авдеевка и Мариинка.

Украинските сили се опитват да напреднат към Азовско море в южната част на страната, за да разделят руските сили, които през изминалата седмица завзеха 5,2 кв. км. площ, добави Маляр. Като цяло по време на контраофанзивата Украйна си е върнала повече от 260 кв. км. в южната част на страната, уточни заместник-министърът.

По време на продължаващите вече трети месец контранастъпателни действия Украйна отчита бавен, стабилен напредък срещу укрепените руски позиции, като е превзела редица села и е напреднала по фланговете към Бахмут, но все още не е превзела по-големи селища, отбелязва Ройтерс.

Украинският президент Володимир Зеленски и други официални представители отхвърлиха твърдения на западни критици, според които контраофанзивата на Киев е бавна и възпрепятствана от стратегически грешки.

И за тази информация Ройтерс уточнява, че не е проверена чрез независим източник, докато Москва все още не е заявила нищо за украинския напредък. 

В Международния съд в Хага се възобновява правната битка на Украйна с Русия

Докато войната на фронта продължава, павната битка на Украйна срещу Русия във връзка с твърденията за геноцид, използвани от Москва за оправдаване на инвазията ѝ през 2022 г., бе възобновена днес пред най-висшия съд на ООН. Русия иска делото да не бъде допуснато за разглеждане, предаде Асошиейтед прес.

На изслушванията в Международния съд ще проличи голямата подкрепа за Украйна от рекордните 32 други държави, отбелязва агенцията.

Киев заведе делото, малко след като Русия нахлу в Украйна, като твърди, че нападението се основава на неверни твърдения за актове на геноцид в Луганска и Донецка област в Източна Украйна и твърди, че Москва е планирала геноцидни действия в Украйна. Киев иска съдът да разпореди на Русия да прекрати инвазията си и да изплати обезщетения.

Завеждайки делото си миналата година, Украйна заяви, че "Русия е обърнала Конвенцията за геноцида с главата надолу - прави от фалшиво твърдение за геноцид основа за действия от нейна страна, които представляват тежки нарушения на човешките права на милиони хора в цяла Украйна".

Украйна заведе делото в базирания в Хага съд въз основа на Конвенцията за геноцида от 1948 г., която и Москва, и Киев са ратифицирали. В междинно решение от март 2022 г. съдът нареди на Русия да спре военните действия в Украйна - обвързващо правен акт, който Москва пренебрегва.

Очаква се по време на изслушванията тази седмица адвокатите на Русия да заявят, че съдът не е компетентен да разглежда делото, докато Украйна ще призове съдиите да продължат изслушванията по същество.

В безпрецедентна демонстрация на международна подкрепа за Киев 32 съюзници на Украйна, сред които Канада, Австралия и всички държави членки на Европейския съюз, с изключение на Унгария, също ще направят изявления в подкрепа на правните аргументи на Киев. САЩ поискаха да участват на страната на Украйна, но съдиите от съда на ООН отхвърлиха искането на Вашингтон по технически причини.

На състава на съда от международни съдии вероятно ще му отнеме седмици или месеци, за да вземе решение дали делото може да продължи или не. Ако това стане, окончателното решение вероятно ще бъде взето след години.

Международният съд разглежда спорове между държави по правни въпроси, за разлика от Международния наказателен съд, също базиран в Хага, който търси наказателна отговорност от лица за престъпления, включително военни престъпления и престъпления срещу човечеството, пояснява АП.