В Турция в осем часа местно време започна гласуването за президент. Близо 53 милиона избиратели ще могат да упражнят правото си на глас в над 160 хиляди избирателни секции, съобщиха ИТАР-ТАСС и Франс прес, цитирани от БТА.

Кандидатите са трима:

- премиерът Реджеп Тайип Ердоган от управляващата Партия на справедливостта и развитието;

- Екмеледин Ихсаноглу - общ кандидат на главните опозиционни формации (Народнорепубликанската партия и Партията на националистическото действие);

- и Селяхаттин Демирташ от прокюрдската Демократична партия на народите.

Според социологически проучвания много вероятно е Ердоган, който е на власт от 2003 г., да спечели още на днешния първи тур, като събере над 50 процента от гласовете.

Между 37 и 38 процента се очаква да гласуват за кандидата на опозицията Ихсаноглу, а за прокюрдския политик Демирташ - между 6,5 и 8 процента.

Тези президентски избори са изключително събитие за Турция, защото за пръв път държавният глава се избира чрез пряк вот.

Ердоган, който ще бъде принуден да напусне премиерския пост в края на третия си мандат след парламентарните избори през 2015 г., вече предупреди, че ще продължи да ръководи страната от президентството чрез засилването на функциите му с промени в Конституцията.

Това негово желание предизвика много безпокойство и критики сред опонентите му, които осъждат след протестите от средата на 2013 г. авторитарните и ислямистките му уклони.

Секциите ще работят до 17 часа. Предварителни резултати се очакват час след края на гласуването. Ако се стигне до втори тур, той ще е на 24 август.