Турция съобщи в сряда, че удължава престоя на своя проучвателен кораб "Оруч Реис" и още два плавателни съда в източно Средиземно море до 27 октомври, предаде агенция Ройтерс. Стъпката вероятно ще доведе до ескалиране на напрежението в региона, отбелязва агенцията.

"Оруч Реис", придружаван от два други турски кораба - "Атаман" и "Дженгиз хан", ще продължат работата си югоизточно от гръцкия остров Родос до 27 октомври, съобщи турският военноморски флот в ново навигационно съобщение. Предишният навигационен телекс за присъствието на корабите в тази зона изтичаше днес (22 октомври).

Членките на НАТО Турция и Гърция спорят за правата за проучвания за въглеводороди в източната част на Средиземно море и имат припокриващи се виждания за обхвата на своя континентален шелф, отбелязва Ройтерс.

Миналия месец Анкара изтегли от зоната кораба "Оруч Реис", "за да даде шанс на дипломацията" преди среща на върха на ЕС, на която Кипър поиска санкции срещу Турция. По-късно Анкара отново изпрати проучвателния кораб в зоната, с което предизвика гневна реакция у Гърция, Франция и Германия.

След срещата на високо равнище ЕС обяви, че ще накаже Турция, ако продължи операциите в оспорвания район. Анкара заяви, че това ще обтегне още повече отношенията й с ЕС и настоя, че проучванията са в рамките на нейния континентален шелф.

Гърция поиска вчера ЕС да обмисли преустановяване на митническия съюз с Турция заради действията й в Източното Средиземноморие, осъждайки "имперските фантазии" на Анкара.

Гърция е изпратила писма по този въпрос до външните министерства на Германия, Испания и Италия. Освен това Атина се е обърнала към еврокомисаря по разширяването Оливер Вархей с молба за пълно преустановяване на действието на митническия съюз на ЕС и Турция.

Гърция, която се намира в източната част на ЕС, подчертава, че нейните граници се явяват едновременно и външни граници на ЕС, който е длъжен да ги защитава от нарушения от страна на Турция.