Европейската комисия призова днес за диалог с Турция и настоя Анкара да се въздържа от едностранни стъпки, които повишават напрежението в Източно Средиземно море, предаде Ройтерс.

Ако диалогът не бъде плодотворен, заяви на брифинг говорител на Европейската комисия, ЕС вече пристъпва към санкции.

Миналата седмица 27-те външни министри от блока обсъдиха напрежението между членките на ЕС Гърция и Кипър и Турция, съюзничка в НАТО.

Високопоставен дипломат от ЕС заяви за ситуацията в петък: "Освен тояги (санкции), ще има също и моркови за Анкара, за да се ангажира сериозно в диалог". Тези "моркови", т.е. стимули, биха могли да бъдат напредък по нов митнически съюз и повече пари за бежанската програма, заяви дипломатът, който пожела да остане анонимен.

Париж смята за необходимо да има колективен отговор от страните от ЕС на действията на Турция в Източно Средиземно море, заяви междувременно днес министърът на външните работи на Франция Жан-Ив льо Дриан на съвещание на посланиците на Франция в европейските столици, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Позицията на Турция е неприемлива, каза той. На опитите да се провежда политика от позицията на силата ние трябва да даваме колективен отговор, каза Дриан, отбелязвайки, че не трябва да се позволява на други сили да се месят в тази ситуация.

На 28 август президентът на Франция Еманюел Макрон заяви, че Париж се стреми да подкрепя своите изявления по отношение на Турция със съизмерими стъпки в Източно Средиземно море.

От 26 до 28 август Франция, съвместно с Кипър, Гърция и Италия, проведе южно от Кипър военни учения. Те са първи етап от реализацията на инициативата за укрепване на четиристранното военноморско и военновъздушно присъствие в Източното Средиземноморие. Ученията започнаха след като Анкара изпрати своя проучвателен кораб "Оруч Рейс", съпроводен от група военни кораби, за сеизмични проучвания в район, който Гърция смята за свой континантален шелф близо до остров Кастелоризо. В отговор Атина приведе въоръжените си сили в бойна готовност и заяви, че ще отстоява суверенните си права.

Гръцкото правителство очаква от турския президент Реджеп Тайип Ердоган да изведе военния флот на Турция от Средиземно море, за да започне диалог по единствения спорен въпрос за разграничаване на изключителните икономически зони. Това съобщи междувременно гръцкият новинарски портал Newsbomb.gr, позовавайки се на източници в гръцкото правителство, предаде ТАСС.

Според източниците правителството в Гърция очаква от режима на Ердоган съществени стъпки, които ще съдействат за намаляване на напрежението в Източно Средиземно море, вместо силно противоречиви изказвания, включващи заплахи с прилагане на военна сила.

Гръцката страна иска да бъде намален тонът /на изказванията/, турският флот да напусне Средиземно море и да започне диалог по единствения въпрос за границите на изключителните икономически зони, обясниха те.

Източниците в министерството на отбраната на Гърция отбелязват, че страната е готова за всякакви изненади, добавяйки, че деескалация на ситуацията трябва да прави този, който е президвикал напрежението.

Във връзка с новите заплахи с война от страна на президента Ердоган в Атина заявиха: "Деескалация или санкции" (против Турция от страна на ЕС).

В неделя президентът на Турция Ердоган обвини в некопметентност ръководителите на Гърция и Франция на фона на напрежението в Средиземно море и фактически ги нарече врагове.

В събота гръцкото външно министерство заяви, че Гърция ще реализира своите суверенни права в Източното Средиземноморие, независимо от безпрецедентните заплахи с война от страна на Турция. По този начин гръцкото външно министерство отговори на заплахата, че ще бъде приложена сила против Гърция, в случай че тя разшири териториалните си води от 6 на 12 морски мили, която отправи турският вицепрезидент Фуат Октай.

Анкара не е подписала Конвенцията на ООН по морско право, според която страните могат да разширят своите териториални води до 12 морски мили. През 1995 г. по време на ратификацията на тази конвенция в гръцкия парламент Анкара заяви, че ако Гърция разшири своите териториални води, то това ще се смята за нарушаване на териториалния суверенитет на Турция и следоветелно ще стане формален повод за обявяване на война, пише ТАСС.

Думите на Реджеп Ердоган, който нарече френските и гръцките лидери "алчни и некомпетентни" показват колко нестабилна е ситуацията в източната част на Средиземно море след три седмици на ескалация на напрежението между Анкара, Атина и Париж, коментира френският в. "Фигаро".

Анкара не показва гъвкавост пред заплахата от европейски санкции и в събота обяви нови военни маневри на север от Кипър. Същия ден турският вицепрезидент Фуат Октай предупреди, че разширяване на териториалните води на Гърция може да стане повод за военни действия, припомня френското издание.

В Средиземно море се води нова "Игра на тронове", предупреждава заглавието на редакционна статия на в. "Ню Йорк таймс". "Като че ли по света нямаше достатъчно проблеми, та две страни от НАТО, Гърция и Турция, създадоха нова и опасна криза, въвличайки в нея страни от близо и далеч. В тази "игра на тронове" само Германия изглежда има влиянието да посредничи за връщане към здравия разум", подчертава американското издание.