Турция и Русия започнаха първите си съвместни патрули в Сирия съгласно меморандума от Сочи, договорен от президентите на двете страни на 22 октомври, предаде турската частна телевизия НТВ.

Министерството на националната отбрана на Турция съобщи, че "първият съвместен патрул на турски и руски военни елементи с участието на безпилотни самолети се извършва в района Дербисия, на изток от река Ефрат".

Руското министерство на отбраната също информира, че военна полиция на Русия е предприела за първи път съвместно патрулиране заедно с турски военни в района на северната сирийска граница, предаде ТАСС. Както уточни министерството, съвместният патрул е стартирал от митническия пункт Дербисия и ще премине в западна посока покрай сирийско-турската граница. В състава на патрула участват общо девет бойни машини на Русия и Турция, уточни ведомството.

Патрулите идват след изтичането на определения 150-часов срок за изтегляне на бойците от сирийските кюрдски Сили за защита на народа (СЗН) от района покрай турската граница.

Преди започването им в района бяха извършени последни подготовки, отбелязва турската телевизия. В разговорите с руска делегация бяха очертани зоните на патрулиране и командните центрове на патрулите. Протичат дейности по унищожаване на взривни устройства, извършват се разузнавателни полети.

Патрулите ще покрият два участъка, на запад и изток от зоната на турската операция в Сирия, с дълбочина 10 км, посочва Асошиейтед прес. Турските сили и подкрепяните от тях сирийски бунтовници в момента контролират граничните градове Тал Абияд, Рас ал Айн и околните села. В рамките на споразумението от Сочи няма да се извършват съвместни патрули в град Камишли, уточнява НТВ.

Междувременно стана известно, че днес в Турция ще бъде втора руска делегация за разговори с турски представители, посветени на Сирия. Първата руска делегация посети Турция в периода 28-30 октомври.

По-рано днес по телефона разговаряха началниците на генералните щабове на Турция и Русия ген. Яшар Гюлер и ген. Валерий Герасимов, които обмениха мнения за актуалните събития в Сирия.