Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп официално подкрепи своя дългогодишен поддръжник Джим Джордан от щата Охайо за наследник на Кевин Маккарти като председател на Камарата на представителите, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс, цитирани от БТА.

"Конгресменът Джим Джордан е бил звезда много преди да осъществи своето изключително успешно пътуване до Вашингтон, представлявайки 4-и конгресен окръг на Охайо.Той ще бъде страхотен председател на Камарата на представителите и има моята пълна и тотална подкрепа", написа Тръмп в своята социална мрежа "Трът сошъл".

Няколко часа преди съобщението тексаският депутат Трой Нелс заяви, че Тръмп е решил да подкрепи кандидатурата на Джордан, понастоящем председател на комисията по правосъдие към долната камара на Конгреса, отбелязва АП.

Тръмп е водил разговори да посети Капитолия следващата седмица, когато републиканците трябва да изберат следващия председател след изненадващото отстраняване на Маккарти. Форумът, на който ще бъдат обсъдени кандидатите, ще се състои при закрити врата във вторник, а гласуването ще бъде на следващия ден, посочва Ройтерс.

Това би било първото посещение на Тръмп в Капитолия, след като негови поддръжници атакуваха сградата на 6 януари 2021 г. в опит да спрат мирното предаване на властта след загубата на републиканеца от демократа Джо Байдън на президентските избори през ноември предходната година. Срещу Тръмп бяха повдигнати обвинения както във Вашингтон, така и в Джорджия, заради опитите му да отмени резултатите от изборите.

Тръмп е вероятният бъдещ кандидат за президент на републиканците, като използва лидерския вакуум на партията в Конгреса, за да демонстрира още повече контрола си върху нея, отбелязва АП. Републиканците в Камарата на представителите са дълбоко разединени, като някои от тях поискаха от експрезидента да ги води.