Президентът на САЩ Доналд Тръмп опроверга твърденията на в. "Ню Йорк таймс", че използва за общуване с близки и приятели незащитен личен мобилен телефон, пренебрегвайки съветите на американските спецслужби. Той написа това в блога си в Туитър, цитиран от ТАСС.

"Така наречените "експерти по Тръмп" от "Ню Йорк таймс" написаха дълга и скучна статия за моите телефонни обаждания, която толкова не съответства на действителността, че нямам време да я поправям. Аз използвам само правителствени телефони и имам само един правителствен мобилен телефон, който рядко използвам. Това е съвършено лъжлива статия", писа президентът.

"Ню Йорк таймс" се позова на настоящи и бивши висши американски представители, според които Тръмп и досега често пренебрегва съветите на американските спецслужби и не ограничава до минимум използването на незащитен от прослушване смартфон ("айФон") за връзки с приятели. Според източниците на вестника спецслужбите на САЩ, въз основа на сведения, получени от правителствени източници в други страни, стигнали до извода, че личните разговори на Тръмп по айфона се подслушват от разузнавателните служби на Китай и Русия.

И Москва, и Пекин отрекоха да са подслушвали разговорите на Тръмп.

Според онлайн изданието "Политико" отделът за информационни технологии при Белия дом е снабдил Тръмп с два айфона, единият от които се използва само за пускане на постове в Туитър, а също и за четене на новини. Вторият бил предназначен само за провеждане на разговори. Тръмп обаче постоянно използвал именно първия за връзки със свои приятели и за постове в Туитър. Проблемът бил в това, че специалистите не са оборудвали този телефон със защита срещу потенциално подслушване на държавния глава, отбелязва ТАСС.