Без изненада днес американският президент Доналд Тръмп официално беше номиниран от Републиканската партия като кандидат за преизбиране на президентските избори на 3 ноември в първия денс на когреса на партията в Шарлът, Северна Каролина, предадоха световните агенции. Един по един ерная Каролина).

Честта да издигне кандидатурата на Тръмп бе поверена на председателя на щатската организация на Републиканската партия в Северна Каролина Майкъл Уатли, след което представители на делегациите на американските щати и територии един по един обявяваха на глас за кого дават гласовете си техните делегати.

Прагът от 1276 необходими делегатски гласа Тръмп преодоля след като решението си огласи щатът Невада. С неговото мнение делегатските гласове в актива на Тръмп станаха 1284.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп на конгреса на Републиканската партия в Шарлът, където днес официално беше номиниран за кандидат на президентските избори на 3 номеври

Снимка: АР/БТА

Гласуването не приключи с това - решенията си продължиха да обявяват по азбучен ред останалите щати и територии.

Кандидатурата на Доналд Тръмп за президентските избори беше подкрепена от всичките 2550 делегати на националния конгрес.

Официално обявявам Доналд Тръмп и Майкъл Пенс за кандидати за президент и вицепрезидент на САЩ, заяви тържествено след приключването на процедурата по гласуването председателката на Националния комитет на Републиканската партия Рона Макданиъл.

Заради КОВИД-19 броят на присъстващите физически в залата в Шарлът беше съкратен от 2250 на 336 (по шест от всеки щат, територия и Федералния окръг Колумбия). Гласуването на мнозинството беше дистанционно. Лидерът на републиканското малциство в Камарата на представителите Кевин Маккарти, който говори след Макданиъл, изтъкна пред присъстващите разликата между конгресите на демократите и републиканците.

"Нашите кандидати идват на конгреса", каза той, имайки предвид, че президентският кандидат на Демократическата партия Джо Байдън не се появи пред делегатите на конгреса на партията миналата седмица, отбелязва ТАСС. Тръмп обвинява демократите, че крият Байдън от пресата и публиката заради възрастта му, пандемията и склонността да прави гафове в изявленията си.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп на конгреса на Републиканската партия в Шарлът, където днес официално беше номиниран за кандидат на президентските избори на 3 номеври

Снимка: АР/БТА

По-рано днес 336-те делегати, присъстващи физически в конгресния център, номинираха вицепрезидента Майк Пенс за кандидат за вицепрезидентския пост и той им благодари лично. Кандидатурата на Пенс беше одобрена без гласуване, понеже той нямаше конкуренти.

"Дами и господа, делегати и гости, радвам се да обявя, че Майкъл пенс получи единодушната подкрепа на сегашния конгрес да стане кандидат на Републиканската партия за поста вицепрезидент на САЩ", заяви конгресмен Кевин Маккарти (от щата Калифорния). Пед негово председателство се състоя кратката церемония за издигането и утвърждаването на номинацията на Пенс.

"Изборът никога не е бил по-ясен и залогът никога не е бил по-висок", каза Пенс.

"Ние ще направим Америка велика отново. Отново", каза вицепрезидентът Пенс, който присъстваше на гласуването за Тръмп в балната зала на Конгресния център в Шарлът, предаде Асошиейтед прес.

Очаква се своето официално съгласие да приеме номинацията на партията Тръмп да огласи в четвъртък, 27 август, с тържествена реч на Южната морава на Белия дом.