На сгради в превзетите райони е издигнат иракският национален флаг. Джихадистите са понесли тежки загуби, се посочва в съобщение на иракската армия.

Ожесточени боеве избухнаха тази сутрин в източните квартали, предаде и Асошиейтед прес. Иракски спецчасти започнаха настъпление, за да навлязат още по-дълбоко в града, а дижахадистите откриха ответен огън.

От строя е била изваден правителствен танк "Ейбрамс". Ислямисти са го поразили от близката сграда с ракета. Екипажът е успял избягал от димящата машина, видимо невредим.

Това е най-ожесточеният градски бой, който избухва в Мосул от началото на иракската офанзива преди повече от две седмици.

Настъплението е започнало с артилерийски удари по кварталите "Аден", "Тахрир" и "Кудс", заяви пред Асошиейтед прес подполковник Муханад Тимими от иракската армия. Двете страни започнали да се обстрелват с леко въоръжение и минохвъргачки.

Съобщава се също, че откъм територията под контрола на "Ислямска държава" са се появили булдозер и автомобил, вероятно натъпкани с експлозиви и готвени за самоубийствени атаки.

Джихадистите избиват цивилни и отвеждат деца за войници

Терористите от "Ислямска държава" са убили стотици хора, включително 50 дезертьори и 180 бивши иракски държавни служители в районите около Мосул, съобщи днес говорителката на ООН по въпросите на човешките права Равина Шамдасани, цитирана от Ройтерс.

Те също са закарали 1600 души от град Хамам ал Алил към Тал Афар, вероятно за да ги използват като жив щит срещу въздушни удари. На някои от тях са казали, че може да ги отведат в Сирия.

В сряда джихадистите са отвели 150 семейства от Хамам ал Алил към Мосул. Те казали на жителите това селище, че трябва да предадат децата си, особено момчетата над 9 години. Това е очевиден опит за набиране на деца войници, каза Шамдасани.

Терористите от "Ислямска държава" държат близо 400 кюрдки, язидки и шиитки в Тал Афар, а в вероятно са убили до 200 души, заяви тя.

ООН има и данни за жертви сред мирното население при въздушни удари. Така в сряда вечерта в квартал "Кудус" в Източен Мосул са загинали четири жени, а други 17 мирни жители са били ранени.