Светещият образ на пулсиращо сърце заблестя на гърдите на Христос Спасител - статуята, превърнала се в емблема на бразилския мегаполис Рио де Жанейро. Целта е да се привлече вниманието на публиката върху едно от най-сериозните здравни предизвикателства на нашето време - проблемите на сърдечно-съдовата система. Болестите на сърцето са причина за смъртта на повече хора отколкото вирусът на СПИН, туберкулозата или ракът на гърдата, съобщава ТВ Европа.

"Това е своеобразен сигнал за тревога, намираме се тук пред един от най-големите символи на страната ни, виждаме да бие сърцето му. Вярвам, че това ще ни накара да обърнем внимание и на собственото си здраве", казва Марлене Оливейра - президент на институт "Рамо до рамо".

Кампанията под наслов "Движение за оцеляването" стартира именно с появата на червеното биещо сърце на Христос. Идеята на организаторите е да се обърнат към възможно най-голям брой хора. Конкретната аудитория, върху която акцентира в кампанията, са хората над 65 години, страдащи от диабет. Здравните експерти се надяват, че стратегията да включат и статуята на Христос ще накара много възрастни жители на Рио де Жанейро да отделят време и да отидат на профилактичен преглед за сърцето. Статуята на Христос Спасител често се превръща в средство за привличане на вниманието в Бразилия.