Стотици хора се включиха в протест в най-големия град на Мианмар Янгон срещу тазседмичния военен преврат, съобщиха очевидци, цитирани от Ройтерс и БТА. 

"Военен диктатор, провал, провал; демокрация, победа, победа", скандираха протестиращите. Те призоваха избраният лидер на Мианмар Аун Сан Су Чжи и останалите, които са били задържани, след като армията взе властта в понеделник, да бъдат освободени.

Това е най-голямата подобна улична демонстрация след преврата.

Шон Търнъл, австралийски икономически съветник на Су Чжи, заяви в съобщение до Ройтерс, че го задържат.

"Предполагам, че скоро ще научите за това, но ме задържат", заяви той. "Обвинен съм в нещо, но не съм сигурен в какво точно. Добре съм и съм силен, не съм виновен в нищо", посочи Търнъл и добави емотикон с усмивка.

Впоследствие не беше възможно да се установи връзка с него, отбелязва Ройтерс.

Преди това вчера военните управници на Мианмар наредиха на мобилните оператори и интернет доставчиците да спрат достъпа до Туитър и Инстаграм.

Говорител на Туитър изрази сериозно безпокойство от името на компанията "във връзка с нареждането да бъдат блокирани интернет услугите в Мианмар". "Това накърнява обществения разговор и правото на хората да направят така, че гласът им да бъде чут", заяви тя.

Говорител на Фейсбук потвърди за блокирането на Инстаграм.

"Призоваваме властите да възстановят връзката, за да могат хората в Мианмар да общуват с роднините и приятелите си и да имат достъп до важна информация", каза той пред Ройтерс.

Самата социална мрежа Фейсбук също е блокирана, както съобщи преди това министерството на съобщенията и информационните технологии на Мианмар.