Даринко Думбович, кметът на хърватския град Петриня, тежко ударен от земетресението с магнитуд 6,3 по Рихтер в последните дни на миналата година, заяви, че центърът на Петриня е "мъртъв град", в който няма как да живеят хора, предаде информационният сайт Индекс.

Според Думбович хората трябва да се изселят, буквално да се евакуират, да вземат документите от разрушените сгради, а след това тези сгради, които представляват опасност, да се доразрушат и възстановяването да започне отначало.

Кметът смята да представи плана си на Щаба за гражданска защита, създаден за справяне с последиците от труса, и на хората, които все още живеят в опасните сгради. Земетресенията продължават, сградите продължават да се рушат, в центъра на града не работи нищо и няма причини хората да ходят там, каза Думбович. Не искам да изгоня никого от дома му, затова ще разговарям с всички жители на центъра поотделно, защото не искам никой да пострада, никой да не тежи на съвестта ми, допълни той.

Кметът не знае къде ще отидат всички тези хора, а като начало предлага да бъдат настанени в някои от хотелите на полуостров Истрия, които предлагат да ги настанят безплатно, а Гражданска защита да пази имотите им, докато не бъдат взети конкретни решения.

Командирът на пожарната бригада Славко Туцакович е съгласен с кмета и е за евакуиране на гражданите от центъра на Петриня, където сградите стават все по-нестабилни с всеки ден и във всеки момент може нещо да рухне. Досега по време на спасителните акции са ранени шестима пожарникари, съобщава хърватският "Дневник".

Днес ще бъде премахната кулата на катедралата в близкия до Петриня град Сисак, която се наклони опасно след земетресението и заплашва околните обекти. Ще бъдат свалени и камбаните, предаде Индекс.