"Разговаряме за практична пътна карта за осъществяване на точките от Договора за добросъседство с България", заяви снощи Зоран Попов - държавен секретар в министерството на външните работи на Република Северна Македония, който е част от преговорния екип със съседна България, пише "Независен весник", цитиран от БТА.

Няма никакви тайни преговори, каза той, подчертавайки, че има постоянни преговори с българското външно министерство. Попов заявил, че се разговаря за документ и уточнил: "ще видим дали това ще бъде меморандум или протокол към прилагане на договора".

"Мога да кажа, че пътната карта се отнася за ускорена реализация на Договора за добросъседство и сътрудничество в различни области - икономика, образование, отбрана, култура, околна среда", заяви още Попов пред телевизия Телма.

Като преговорен екип под ръководството на премиера, никой, в нито един момент, не е приел разговори, които се отнасят за македонския език и идентичност, подчерта Попов.

Относно назначаването на Владо Бучковски за специален представител за отношенията с България, Попов заявил, че това е ясен и недвусмислен сигнал за сериозността и посветеността на правителството за инвестиране в добросъседски отношения с България.

"Не съм чудотворец, нито съм нечие асо, скрито в ръкава, нито пък нечий жокер. Аз съм Владо Бучковски, бивш премиер, който през изминалите 15 години изгради доверие в българското общество. Вярвам, че това ще бъде добавена стойност в усилията, които полага нашето правителство, за да успеем и намерим решение в духа на европейските ценности", заяви Бучковски и обяви, че ще координира с правителството първите си посещения в България.

"Ние, като истински приятели, като отговорни политици, вярваме, че можем да намерим общ език. Общата история трябва да бъде нашият влог в общото бъдеще", заяви Бучковски за очакванията за своята мисия.

След Любчо Георгиевски, Бучковски е вторият бивш премиер и влиятелен политик, който е избран от правителството да се опита да стопи леда със София, пише скопският вестник.

Премиерът Зоран Заев заяви във Фейсбук, че опитите на опозицията да блокира работата на парламента в условия на световна пандемия са опасни, срамни и безотговорни. Заев призова депутатите от опозицията да преразгледат своето становище. Зоран Заев отправи послание към депутатите от ВМРО-ДПМНЕ да откажат послушание на Мицкоски, пише "Независен".

Премиерът обвини опозицията, че се опитва да блокира приемането на закони по време на пандемията от коронавирус, сред които за ваучери от 6000 денара, за помощ за пенсионерите, самотните родители, свободните артисти и филмовите дейци. Заев отправи послание към депутатите от ВМРО-ДПМНЕ да решат дали послушанието към лидера им Мицкоски за тях е по-важна от гражданите.

Вестник "Вечер" съобщава, че опозиционната ВМРО-ДПМНЕ е обявила блокади в Скопие и протести в 15 града, на които ще иска оставката на премиера Зоран Заев. Няма да позволим унижение и разпродажба на държавните и националните интереси и именно затова всички заедно, сплотени и масово ще изпратим послание, че Зоран Заев и СДСМ трябва да си заминат възможно най-бързо, тъй като донесоха на Македония само поражения и неуспехи, заявиха от опозиционната партия. За днес в 15 часа ВМРО-ДПМНЕ обяви протест пред правителството и министерството на външните работи. Протести с начало 18 часа са насрочени и в 15 други градове.