САЩ изкупи почти всички световни запаси от лекарството "Ремдесивир" (Remdesivir), което бе признато, че подпомага лечението на COVID-19.  Медикаментът намалява времето за възстановяване на пациенти с коронавирус. 

"Ремдесивир" е изобретен за борба с Ебола. Атакува ензима, от който вирусът се нуждае, за да се възпроизвежда в клетките на човешкия организъм.

Американците почти не оставиха никакви лекарства за други държави, пише "Дейли телеграф".

Нито една друга страна няма да може да се снабди с лекарството, което помага за възстановяване от инфекцията най-малко през следващите три месеца, изчислява "Гардиън".

Противовирусното лекарство е произведено от биофармацевтичната компания Gilead Sciences, базирана в Калифорния.

Американците си осигуриха повече от 500 000 курса на лечение до септември. Това представлява 100% от прогнозираната от Gilead Sciences продукция през юли и 90% от продукцията за август и септември.

В изявление на здравното министерство на САЩ се казва, че президентът Тръмп е сключил "невероятна" сделка с Gilead за 500 000 дози. Те са цялата продукция за месец април, 90% от тази, която предстои да бъде произведена през август и 90% от тази, която предстои да бъде произведена през септември.

Един курс на лечение с ремдесивир е средно с 6,25 флакона и струва приблизително $3200, един флакон - 390 долара.