Европейската агенция по лекарствата препоръча условно разрешаване на продажбата на ремдесивир като първо лекарство за пациентите с Covid-19 в Европа, съобщиха Ройтерс и АФП.

Агенцията препоръчва лекарството за възрастни и деца над 12 години с пневмония, които се нуждаят от допълнителен кислород.

Цената на медикамента на "Джилийд сайънсис" не е известна точно. В САЩ курсът с него струва 5080 долара. Съществува индийски генеричен еквивалент, който струва между 5000 и 6000 рупии (66,13 - 79,35 щатски долара).

Препоръката на Европейската агенция по лекарствата означава, че лекарите могат да предписват лекарството под марката Veklury, след като бъде одобрено от Европейската комисия. Условното разрешение означава, че то може да бъде продавано една година преди необходимите данни за ефикасността и страничните ефекти да станат налични.

Най-малко две големи американски проучвания показаха, че ремдесивир може да ограничи продължителността на болничния престой на пациенти с COVID-19. Изследвания, публикувани във водещото списание New England Journal of Medicine през май, показаха, че инжекции с лекарството, чието оригинално предназначение е за лечение срещу ебола, ускоряват възстановяването на пациента в сравнение с плацебо.

Ремдесивир вече е одобрен за използване при спешни случаи за тежко болни от Covid-19 в САЩ, Индия, Южна Корея. Лекарството получи пълно одобрение в Япония.