Според адмиралът обаче би било лоша идея той да бъде приложен, предаде БТА, цитирана от Асошиейтед прес. Мълън - най-висшият американски военен - често е предупреждавал, че удар по Иран би имал сериозни и непредвидими последици в Близкия изток. Същевременно той посочва, че опасността Иран да се сдобие с ядрено оръжие е неприемлива. Барак Обама също предупреди Иран, че търпението на САЩ не е безкрайно.

Мълън не каза кой от двата варианта според него е по-лош. Той обаче подчерта в предаване на телевизия Ен Би Си, че военният удар остава вариант, ако възникне нужда. Адмиралът е на мнение, че икономическата криза в САЩ в никакъв случай не трябва да кара Вашингтон да се изолира и да се откаже от ролята си на велика сила, предаде Франс прес. "От няколко години се безпокоя, защото се отдалечаваме от ролята си на световната сцена и икономическото положение значително допринася за това. Рецесията може да ни тласне към по-голям изолационизъм. Той ще е поносим за известно време. Обаче в свят с все повече взаимносвързаност и ангажименти в световен план, изолационизмът в крайна сметка ще ни отслаби", предупреди Мълън.

Адмиралът увери, че се стреми да укрепи отношенията на САЩ с икономически влиятелни държави като Индия, Бразилия и Китай. Мълън обаче упрекна Пекин, че е прекъснал връзките с американската армия и заяви, че американските морски пехотинци ще продължат да действат в Жълто море въпреки критиките на Китай.