Новата ядрена докртина на САЩ предвижда използване на ядрено оръжие срещу страни, които не притежават такова оръжие, се твърди в писмото, изпратено от постоянния представител на Техеран в световната организация, съобщи ДПА, цитирана от БТА. 
Според него текстът от стратегията на Вашингтон, който третира такава възможност, "е ядрен шантаж срещу неядрена държава". Той изтъква, че новата ядрена доктрина на САЩ "е пряка заплаха за международния мир".

В ядрената доктрина, представена преди седмица, САЩ за пръв път поемат задължението да не използват ядрено оръжие срещу страни, които спазват договора за неразпространение на този тип средства за масово унищожение. Но доктрината оставя открита възможността за ядрен удар срещу страни, които са подписали договора, но са обвинени, че го нарушават.

В интервю за вестник "Ню Йорк таймс" президентът Барак Обама даде пример с Иран и Северна Корея, които според него нарушават Договора за неразпространение на ядреното оръжие и следователно не са защитени от клаузата за отказ от използване на такова оръжие в американската ядрена доктрина. 

Иран е подложен на силен натиск да прекрати програмата за обогатяване на уран заради подозренията, че крайната цел е да започне самостоятелно производство на ядрени бойни заряди. Продължават активните консултации между шестте страни, които се занимават с ядреното досие на Иран - САЩ, Великобритания, Китай, Русия, Франция и Германия - за разработване на нов пакет от строги икономически санкции срещу Иран.

На международната среща на върха във Вашингтон за ядрената сигурност постепенно започна да се оформя общата позиция на шестте страни, че въвеждането на нови санкции срещу Иран е неизбежно.