Президентът на САЩ Барак Обама положи цветя в Пентагона на церемония за осмата годишнината от атентатите на 11 септември 2001 г., предаде Асошиейтед прес.
Обама беше придружаван от съпругата си Мишел. На церемонията присъстваха министърът на отбраната Робърт Гейтс, около 150 служители на министерството на отбраната и близки на загиналите там преди осем години 184 души. На 11 септември 2001 г. Пентагонът стана третата мишена на терористите, когато в него се вряза отвлечен самолет.
В реч пред участниците в церемонията Обама подчерта, че САЩ никога няма да проявят слабост в борбата с терористите и в защита на американския народ. "Никога няма да отстъпим в защитата на нашия народ, никога няма да се проявим слабост в преследването на Ал Каида и на екстремистите, свързани с нея", заяви президентът. "Нека тук отново да повторим нашата решимост да се борим срещу онези, които преди осем години извършиха това варварско деяние и които продължават да ни мислят злото", допълни Обама.
Президентът подчерта, че годините не могат да заличат мъката от загубата на толкова невинен живот на 11 септември 2001 г. След това Обама и съпругата му се ръкуваха с близките на жертвите.
Паралелно с церемонията в Пентагона, възпоменание имаше и на Кота нула в Ню Йорк. На нея присъства вицепрезидентът Джо Байдън. На т.нар. Кота нула, където се намираха небостъргачите близнаци на Световния търговски център в Ню Йорк кметът на града Майкъл Блумбърг произнесе реч, в която подчерта, че себеотрицанието на пожарникарите и полицаите ще остане записано с големи букви в историята на града. При срутването на небостъргачите загинаха 343 огнеборци, докато се опитваха да спасяват човешки животи, рискувайки своя собствен живот.