Двете страни, поотделно една от друга, вече наложиха санкции от различен характер срещу Русия в средата на март.

Тогава канадските санкции бяха персонални (срещу 10 души), сега обаче засегнаха и две руски банки, освен нови девет руски граждани, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Незаконната окупация на Украйна продължава, както и военната агресия на Русия. Затова налагаме санкции на още девет души и две компании", посочи в изявление премиерът на Канада Стивън Харпър.

Санкциите, обявени от Япония, предвиждат временно прекратяване издаването на визи за 23 представители на официалните структури на Русия и други лица.
През март японските санкции предвиждаха спиране на консултациите за облекчаване на визовия режим и замразяване на началото на преговорите за евентуалното сключване на три договора.

САЩ обявиха разширяване на списъка със санкции, прибавяйки седем руски официални лица и 17 компании. ЕС пък разшири списъка с лица, на които спира издаването на визи и замразява активи на своя територия.

Уилям Хейг: Европа не може да си позволи търговски бойкот на Русия

Европа не може да си позволи търговски бойкот на Русия, заяви министърът на външните работи на Великобритания Уилям Хейг, предаде РИА Новости.

Бойкот означава пълен отказ от руски внос. Ние не можем да бойкотираме, понеже много страни зависят от доставките на руски газ.

Ние не обявяваме бойкот или търговска война, понеже много британски компании имат бизнес-интереси в Русия , направили са големи инвестиции в Русия.

Ако въведем допълнителни мерки , това безусловно ще окаже влияние на тези компании.

Към санкции трябва да се подхожда обмислено и те да се въвеждат по начин, по който да оказват въздействие на Русия, но да не нанасят щети на европейската икономика, заяви Хейг.

Украйна оценява щетите от присъединяването на Крим към Русия на 83 милиарда долара

Министерството на правосъдието обобщи информацията за загубите за Украйна от окупацията. Сумата на нанесената щета възлиза на 950 милиарда гривни”, заяви министърът на правосъдието на Украйна Павел Петренко, цитиран от BBC.

КРЪСТОСАН ОГЪН: За новите санкции на САЩ срещу Русия