Най-малко двама души са загинали снощи при предполагаем сблъсък на моторна лодка с пътнически кораб в река Дунав северно от Будапеща, предадоха световните информационни агенции и БТА.

Полицията и спасителните екипи продължават да издирват петима души, които са плавали с моторната лодка, съобщи унгарската телевизия МТВ (MTV), цитирана от ДПА.

Полицията предполага, че моторната лодка се е блъснала в пътническия кораб. Властите са спрели кораб с повреден корпус в пристанището на Комаром (Комарно), на около 90 км от мястото на инцидента, се казва в репортаж на телевизията.

По случая се води разследване за застрашаване на корабоплаването, с множество жертви.

По данни на полицията в моторната лодка е имало осем пълнолетни пътници. Ранен мъж е успял да излезе на брега. Намерени са телата на един мъж и една жена.

Има предположения, че на борда на моторницата е имало италиански туристи. Според говорител на унгарската столична полиция за инцидента станало известно, след като на брега на Дунав е бил открит мъж с окървавена глава, който говорел на италиански, отбелязвата Ройтерс и Асошиейтед прес

В издирвателната операция участват 95 души и 25 кораба, допълва Ройтерс. Дронове също са се включили.

Унгарската обществена телевизия М1 съобщи, че корабът, участвал в сблъсъка, е "Хайделберг". Той е 109-метров швейцарски плавателен съд, който може да побере 110 души. Никой от пътниците на кораба не е пострадал, съобщи М1.

Смъртоносният инцидент се случва пет години след като най-малко 27 души загинаха в Будапеща, когато речен туристически кораб се сблъска с по-малък туристически плавателен съд и го потопи за секунди. Инцидентът стана тогава под моста Маргит в Будапеща. Миналата година украинският капитан на кораба, причинил трагедията, беше признат за виновен за небрежност, довела до масова катастрофа с фатален край, и беше осъден на пет години и шест месеца затвор. Той е обжалвал решението.