Заместник-държавният секретар на САЩ по публичната дипломация Елизабет Алън каза днес в Прищина, че САЩ подкрепят евроатлантическата интеграция на Косово, а съществена стъпка към тази цел е създаването на Съюз на сръбските общини (ССО) в Северно Косово, съобщи Косово онлайн.

Алън се срещна в Прищина с президента на Косово Вьоса Османи.

"Разговаряхме за ключови въпроси от евроатлантическия и европейския път на Косово. Подкрепяме пътя на Косово към евроатлантическите институции чрез близко сътрудничество и в координация. Знам, че това е много важно и за вас. Разговаряхме и за основните стъпки на евроатлантическия път на Косово, а именно създаването на Съюза на сръбските общини", каза Алън на съвместна пресконференция с Османи.

Международната общност настоява Косово да създаде Съюз на сръбските общини, който произтича от споразумение между Косово и Сърбия от 2013 г. и който предвижда да обедини около себе си общините в Косово със сръбско мнозинство. Неговото създаване се разглежда от международния фактор като "условие на условията" за нормализиране на отношенията между Косово и Сърбия в рамките на диалога между тях, воден от ЕС.

Алън и Османи подписаха Споразумение за разбирателство между САЩ и Косово против разпространението на дезинформация.

"Това споразумение е доказателство за укрепването на отношенията между нашите две страни. Присъединяваме се към усилията за борба с манипулацията на информация от чуждестранни страни", отбеляза Османи.

В разговор преди два дни с Елизабет Алън президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че е посочил "натиска, пред който са изправени Сърбия и сърбите". Той е помолил "САЩ да засилят ангажимента си и да използват влиянието си, за да запазят стабилността на региона и да създадат предпоставки за искрено сътрудничество и конкретен напредък на региона и всички наши граждани към по-добро и проспериращо бъдеще". В разговора е станало дума и за подкрепата на САЩ за напредъка на Сърбия по пътя към пълноправно членство в ЕС, отбеляза Вучич.