Инцидент е станал с иранския президентски хеликоптер и има неяснота относно съдбата на иранския президент Ебрахим Раиси, съобщават ирански медии, цитирани от Франс прес и БТА.

Хеликоптер, превозващ иранския президент Ебрахим Раиси, е претърпял "твърдо кацане" в неделя, съобщиха още иранските държавни медии, без да дават подробности, цитирани от Асошиейтед прес.

Вътрешният министър на Иран Ахмад Вахиди, който нарече инцидента "твърдо кацане", спомена, че спасители са успели да установят връзка с придружители на Раиси.

Спасителни екипи са се отправили към зоната на инцидента. В района има гъста мъгла и вали дъжд и метеорологичните условия са тежки, посочват ирански медии.

"Някои непотвърдени информации навеждат мисълта, че хеликоптерът, с който е пътувал президентът Раиси, е претърпял инцидент в провинция Източен Азербайджан", заяви държавната телевизия, допълвайки, че в ход са операции за локализиране на машината, докато метеорологичните условия остават лоши.

Иранската държавна телевизия съобщава за инцидента с хеликоптер, превозващ иранския президент Ебрахим Раиси в Северозападен Иран

Снимка: AP/БТА

Агенция ИРНА след това съобщи, че Раиси, както и министърът на външните работи на Иран Хосеин Амир Абдолахиан са били сред пътниците на хеликоптера. Раиси посети днес провинция Източен Азербайджан, където откри язовирна стена заедно с президента на Азербайджан Илхам Алиев. Язовирната стена е на границата на двете държави.

Президентът на Иран Ебрахим Раиси и президентът на Азербайджан Илхам Алиев откриха язовирна стена на границата между двете страни

Снимка: AP/БТА

Държавната телевизия на Иран посочва, че гъста мъгла прави издирването на машината трудно в този планински район, предаде Франс прес. Раиси е пътувал с конвой от три хеликоптера, допълва Ройтерс, като се позовава също на иранската държавна телевизия.

А иранската агенция ФАРС призова иранците да се молят за техния лидер, допълва Ройтерс.

Ебрахим Раиси, който е на 63 години, беше президент на Ислямската република от юни 2021 г. Той е смятан за хардлайнер в системата на властта в Иран и преди това е бил министър на правосъдието. Той е смятан за протеже на върховния лидер на Иран аятолах Али Хаменей и според спекулациите може да стане негов наследник.