Санкциите на САЩ засягат седем длъжностни лица от Руската федерация и 17 компании, съобщи ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

Говорителят на Белия дом Джей Карни заяви в комюнике, че Русия не е направила нищо, за да изпълни договореното споразумение в Женева с Украйна, ЕС и САЩ, освен това "участието на Русия в неотдавнашното насилие в Източна Украйна е неоспоримо".

Двама от седмината са от близкото обкръжение на президента Владимир Путин, а всички 17 компании са свързани с хора от това обкръжение.
Министерството на търговията на САЩ въвежда спрямо 13 от тези компании и "допълнителни ограничения".

Компаниите са ООО "Акваника", "Авиа Групп", "Сахатранс", 5 фирми от "Стройтрансгаз", жп операторът "Трансойл", "Волга груп", СМП банк, "Авиа Групп Норд", Инвесткапиталбанк, "Стройгазмонтаж", Собинбанк, лизинговата фирма "Зест" и инвестиционната "Аброс".

Замразяват се банковите авоари и се забранява пътуване до САЩ на Олег Белавенцев, Сергей Чемезов, Дмитрий Козак, Евгений Муров, Алексей Пушков, Игор Сечин и Вячеслав Володин.

Най-известното име сред тях е Игор Сечин, президент на "Роснефт".
Той е дългогодишен сподвижник на Путин, работил с него още в Санкт Петербург в началото на 90-те години, а по-късно и в Кремъл като него близък помощник и като вицепремиер.

Акциите на "Роснефт" веднаха поевтиняха с над 2 процента след наложените санкции, предаде Ройтерс.

Дмитрий Козак е вицеприемиер, Алексей Пушков е председател на комисията по международните въпроси в Държавната Дума, а Евгений Муров - директор на Федералната служба за охрана.

Вячеслав Володин е първи зам.-ръководител на администрацията в Кремъл.

Олег Белавенцев през март бе назначен от Путин за пратеник на президента в Крим. Сергей Чемезов е генерален директор на "Ростек", държавната програма за развитие на промишлеността и износа.

САЩ ще забранят износа на високотехнологични продукти, които могат да спомогнат за укрепване на руския военен потенциал, добавя Ройтерс.
Ще бъдат отнети всички издадени експортни лицензи за такава продукция.

Санкциите следват обявените преди време мерки срещу 20 висши руски представители от правителството и извън него, и срещу банка "Россия", която ги подкрепя.

"Американските санкции няма да останат без отговор и този отговор ще бъде болезнен за Вашингтон. Никога не сме криели, че имаме възможност за такъв отговор и че наборът мерки, които ще бъдат използвани, е достатъчно широк", закани се зам.-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков, предаде Интерфакс.

ЕС ще прибави 15 имена към списъка си с руснаци и проруски украинци, на които се налагат санкции заради кризата в Украйна, предадоха междувременно световните агенции.

Решението е взето от 28-те постоянни представители на страните членки на ЕС на заседание в Брюксел. Добавените имена ще станат известни след публикуването им утре в "Официалния вестник" на ЕС.

С това общият брой санкционирани от ЕС заради украинската криза става 48.
На тях им е забранено да влизат на територията на ЕС, а банковите им сметки в европейски банки подлежат на замразяване.

КРЪСТОСАН ОГЪН: За новите санкции на САЩ срещу Русия