Руската армия днес обстрелва с десетки ракети военни обекти в Западна и Северна Украйна, съобщиха местните власти, цитирани от Ройтерс и БТА.

Губернаторът на западната Лвовска област Максим Козицки каза във видеообръщение, разпространено онлайн, че шест ракети са били изстреляни от Черно море, близо до украинската военна база Яворов, като четири са я улучили, а две са били прехванати и унищожени преди да достигнат до целта си.

Виталий Бунечко, губернатор на Житомирска област в северната част на страната, заяви, че при ударите срещу военни обекти е загинал най-малко един военен.

"Близо 30 ракети бяха изстреляни срещу един от военните ни инфраструктурни обекти близо до Житомир", каза той и допълни, че 10 от тях са били прехванати и унищожени.

Към 5 ч. тази сутрин местно време в Черниговска област е имало масиран ракетен обтрел. Двадесет ракети са били изстреляни от територията на Беларус, а също и от въздуха по село Десна. Засегнат е инфраструктурен обект.

Според украинското разузнаване шест самолета Ту-22М3 са изстреляли 12 крилати ракети от град Петриков, в южната част на Беларус. Бомбардировачите са излетели преди това от летището в Чайковка в областта Калуга в Русия, на 270 километра северно от украинска територия. Те са навлезли в беларуското въздушно пространство. След като са изстреляли ракетите, те са се върнали в Русия, посочва украинското разузнаване и уточнява, че освен Десна руснаците са поразили и мишени в Киевска и Сумска област.

Десна е село с 7500 жители и се намира на около 70 километра северно от Киев и на същото разстояние от границата с Беларус.

Губернаторът на Черниговска област, която също се намира в Северна Украйна, каза, че тази сутрин малкото градче Десна е било подложено на "масивни" ракетни удари. Той не даде допълнителна информация за щетите, но посочи, че има "повредена инфраструктура" и допълни, че няма жертви.

В Десна е разположен обучителен център на украинската пехота.

Ройтерс отбелязва, че информацията не е потвърдена от независим източник.

Киев обвинява Москва, че иска да въвлече Минск във войната в Украйна

Киев обвини днес Москва, че иска да въвлече Минск, дипломатически съюзник на Русия, във войната в Украйна, предаде Франс прес.

"Ударите от днес са пряко свързани с усилията на Кремъл да въвлече Беларус във войната в Украйна като страна в конфликта", уверява в "Телеграм" Главната дирекция на украинското разузнаване, която е подчинена на украинското министерство на отбраната.

 

Ударът идва в момент, в който руският президент Владимир Путин ще има среща с беларуския си колега Александър Лукашенко в Санкт Петербург. А в четвъртък и петък руският външен министър Сергей Лавров ще посети Беларус.