Проектът е подготвен от Съвета по правата на човека (СПЧ) по заповед на президента, издадена през септември, информира ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

На 4 декември Путин е изразил съгласие с изготвения проект, като е казал, че амнистията ще обхваща само "лица които не са извършили тежки престъпления, свързани с насилствени действия спрямо представители на властта".

Президентът е разпоредил проектът за амнистия да бъде дообработен заедно с депутати от Думата. По мнение на председателя на СПЧ Михаил Федотов амнистията ще обхваща до 100 хиляди души.

Агенцията цитира вестник "Известия", който пише, че според проекта амнистираните ще бъдат от 20 до 22 хиляди, вкл. подсъдими по т. нар. "блатно дело", членове на групата "Пуси райът" и активистите на "Гринпийс".

Десетки активисти на "Грийнпийс" участваха в протестна акция срещу добива на нефт в Баренцово море.

По данни на вестника ще бъдат помилвани седмина обвиняеми по делото за сблъсъците на Блатния площад в Москва между демонстранти и полиция.

От Кремъл подчертаха, че засега би било прибързано, необмислено и невярно да се посочват конкретни имена на амнистираните, съобщи ИТАР-ТАСС.

От ръководството на парламентарната комисия по конституционно законодателство и държавно строителство обявиха, че амнистията ще засяга около 25 хиляди човека.

По-рано Путин подписа указ за ликвидиране на РИА "Новости"  и създаване на нейно място на международна информационна агенция "Русия днес" ("Россия сегодня"). Закрива се радио "Гласът на Русия" ("Голос России"), а "Росийская газета" се реорганизира.